Het is officieel: door de geur van onze partner voelen we ons veiliger en minder gestrest - BekijkDezeVideo.nl
x
Het is officieel: door de geur van onze…
Als je last hebt van angst, ben je misschien intelligenter dan gemiddeld: een studie onthult het Borstvoeding geven aan je kind is de meest natuurlijke zaak ter wereld, niemand zou je moeten vertellen jezelf te bedekken

Het is officieel: door de geur van onze partner voelen we ons veiliger en minder gestrest

02 September 2019 • Door Janine
1.833
Advertisement

Situaties waarin we leven, mensen die we ontmoeten, plaatsen die we bezoeken: in het leven is alles, naast een mentaal beeld, gekoppeld aan een waargenomen geur.

De reuk is een heel belangrijk zintuig en veel meer verbonden met onze emoties dan we denken. Een min of meer aangenaam aroma kan ons namelijk van iets laten genieten of iets juist niet leuk vinden, om nog maar te zwijgen over het feit dat het lange tijd verbonden kan blijven met positieve of negatieve gevoelens die op dat moment worden ervaren.

Uiteraard heeft ook de keuze op de partner hiermee te maken. In relaties speelt het reukvermogen een heel grote rol en draagt het bij aan de vele andere factoren die ons positieve gevoelens over een persoon geven. Het originele onderzoek waar we met je over gaan praten, is precies hierop gericht: laten we kijken wat het is.

Onderzoekers van de Universiteit van Brits-Columbia, in samenwerking met die van Harvard, hebben besloten voor eens en voor altijd te onderzoeken hoe geuren de perceptie van de geliefde kunnen beïnvloeden, evenals onze gemoedstoestand.

Hiervoor hebben ze ongeveer 100 personen bij het onderzoek betrokken - mannen en vrouwen - van wie ze de verschillende effecten hebben geëvalueerd die voortvloeien uit de blootstelling aan de geur van het kledingstuk van een partner of die van een onbekende. Aan het einde van de test bleek dat 80% van de vrouwen en 50% van de mannen het parfum dat hun partners kenmerkt op hun kleding opmerkt. Onder hen voelde respectievelijk 43% van de vrouwen en 16% van de mannen zich meer ontspannen nadat ze die geur eenvoudigweg hadden geroken.

In omstandigheden van stress of emotionele druk, is het in feite absoluut normaal dat mensen de neiging hebben om troost te zoeken in dierbaren of op plaatsen die als “veilig” en gastvrij worden beschouwd. Hierin speelt de geur van de partner daarom een ​​zeer belangrijke factor.

foto: Pxhere

In stressvolle situaties, zoals sollicitatiegesprekken of onvoorziene activiteiten, toonden de deelnemers duidelijk verlichting wanneer ze in contact met de shirts gedragen door hun mannen, vrouwen, vriendjes of vriendinnen kwamen. Een opluchting die zich heeft gemanifesteerd dankzij de niveaus van cortisol, het zogenaamde "stresshormoon", die lager resulteerden.

De nabijheid van degenen van wie we houden, brengt daarom een lange reeks voordelen met zich mee. Contact, warmte en vooral geur zijn allemaal dingen die ons een beter gevoel geven en die ons helpen beter te leven in verschillende situaties. De onderzoekers hebben namelijk in de ondersteuning van de partners ook vastgesteld dat ze baat hebben bij slaap, negatieve gewoonten en voeding.

Kortom: als je het geluk hebt om een persoon van wie je houdt naast je te hebben, blijf dan zo dicht mogelijk bij elkaar. Je psychofysieke welzijn zal het zeker ten goede komen!

Source:

https://www.awhillans.com/uploads/1/2/3/5/123580974/olfactory_cues_from_romantic_partners.pdf

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt