In een wereld van rechtshandigen blijven linkshandigen uitzonderlijke kwaliteiten hebben

Janine image
door Janine

24 December 2021

In een wereld van rechtshandigen blijven linkshandigen uitzonderlijke kwaliteiten hebben
Advertisement

In het verleden hebben linkshandigen moeten vechten tegen de vooroordelen van mensen over deze bijzonderheid, ook al deden ze niets verkeerd. In een wereld waar 90% van de bevolking hun belangrijkste handelingen met de rechterhand doet, zijn linkshandige mensen een minderheid. Tegelijkertijd hebben echter veel wetenschappelijke studies aangetoond dat linkshandigen gewaardeerd moeten worden en dat er duidelijk niets te "corrigeren" valt, ondanks het feit dat de wereld draait volgens rechtshandigen. Dus moeders of grootmoeders, maak je niet druk als je ziet dat je kind of kleinkind zijn linkerhand begint te gebruiken om eenvoudige gebaren uit te voeren, zoals het vastpakken van een fles of het vasthouden van een pen om mee te krabbelen: linkshandigen zijn begaafd met uitzonderlijke kwaliteiten!

Advertisement
Flickr / Stuart Richards

Flickr / Stuart Richards

Allereerst lijken linkshandigen beide hersenhelften efficiënter te kunnen gebruiken, maar vooral de rechterhelft, waar creativiteit en verbeeldingskracht meer aanwezig zijn. Kortom, linkshandige mensen zijn doorgaans creatiever dan normaal omdat juist in de rechterhersenhelft creatief wordt gedacht en het is niet verwonderlijk dat veel illustere persoonlijkheden, ook behorend tot de wereld van muziek en entertainment, evenals verschillende presidenten van de Verenigde Staten, linkshandig zijn. Sommige illustere namen van vroeger en nu, zoals Ludwig Van Beethoven, Bob Dylan of Nicole Kidman en Angelina Jolie, zijn linkshandig.

Sport is ook een gebied waarin linkshandigen kunnen uitblinken: velen van hen worden fantastische honkbalspelers, terwijl vele anderen met succes tennissen, schermen of zelfs boksen.

Advertisement
Flickr / Julie Kertesz

Flickr / Julie Kertesz

Alsof dat nog niet genoeg is, genieten linkshandigen van een betere gezondheid omdat ze minder kans lijken te hebben op ontstekingen of artritis. Dat blijkt uit een studie gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Laterality. Blijkbaar zou linkshandig DNA extra bescherming kunnen bieden tegen deze pathologieën.

Ten slotte ontwikkelen linkshandige mensen wat "divergent denken" wordt genoemd, wat ook kan worden vertaald als "buiten de kaders denken", of het vermogen om creatieve ideeën te genereren door verschillende mogelijke oplossingen te onderzoeken. Terwijl rechtshandige mensen het probleem in vele delen opsplitsen en deze één voor één aanpakken, hebben linkshandige mensen de neiging om het probleem als geheel te analyseren.

Ook de acteur Keanu Reeves is linkshandig!

Ook de acteur Keanu Reeves is linkshandig!

Wikimedia

Linkshandig zijn is lang niet zo erg als eerder werd gedacht, dus wees niet ontmoedigd als je ziet dat je kind de neiging heeft zijn linkerhand te gebruiken om te schrijven of voorwerpen vast te pakken. Hij zal een succesvol persoon zijn en hoogstwaarschijnlijk een creatieveling!

Advertisement