Koken is goed voor de ziel: dit zijn alle voordelen van koken op ons humeur - BekijkDezeVideo.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Koken is goed voor de ziel: dit zijn…
Hij maakt een gigantisch portret van het meisje van wie hij houdt met 840 Rubiks kubussen, maar zij wil hem niet Voordat je van anderen houdt, moet je van jezelf leren houden

Koken is goed voor de ziel: dit zijn alle voordelen van koken op ons humeur

Door Janine
650
Advertisement

Een gerecht bereiden betekent niet alleen dat je de doses van het recept of de juiste combinaties van ingrediënten kent. Koken is een kunst, een passie die van binnenuit komt en tot uitdrukking komt met al onze zintuigen: het verminderen met als enig doel iets op tafel te zetten, betekent dat je er niets van hebt begrepen.

Wanneer je bijvoorbeeld een maaltijd voor iemand bereidt, geef je hem niet alleen te eten. Je geeft hem een deel van je, je drukt je genegenheid uit door middel van eten, je geeft hem gevoelens die je zelf hebt geproefd tijdens het koken. Je zou uiteindelijk kunnen zeggen dat koken een proces is dat totale emotionele en intellectuele betrokkenheid vereist, net als meditatie.

Als je gaat koken, begin je met het kiezen van de ingrediënten. Liefhebbers van koken gaan graag naar de markt, kiezen de beste producten, raken ze met hun eigen handen aan en ruiken er misschien aan. Je kiest de ingrediënten ook op basis van je ervaringen: je kiest bijvoorbeeld voor rijpe tomaten omdat ze je herinneren aan de picknicks op het platteland die je als kind had en daarom aan je familie doen denken.

Eenmaal thuis gaat deze reis tussen de zintuigen en herinneringen door tijdens de voorbereiding. Met je handen spoel, snijd en masseer je de producten van de aarde; van tijd tot tijd haal je een klein stukje uit de pan en je stopt het in je mond. Je ziet hoe die producten tijdens het koken van kleur veranderen, en terwijl ze zich met elkaar vermengen ruik je hun geur wat  je doet denken aan het smakelijke eindresultaat.

Advertisement

Voelen, zien, ruiken, proeven, horen: alle zintuigen zijn betrokken bij het koken, en dit is een diepgaande ervaring. Je bent gedwongen om naar de zintuigen te luisteren, elke molecule waar te nemen die de receptoren van je neus beïnvloedt, en in de tussentijd moet je de controle houden, moet je aan de tijd denken, de doses, de organisatie. Er is geen ruimte om te malen, er is geen ruimte om na te denken over wie of wat je de dag ervoor heeft beledigd. De producten van de aarde omringen je en begeleiden je op een reis, een klein momentje van het dagelijks leven waarin je de stroom van gedachten verlaat en met jezelf bent, met al je zintuigen, het intellect, met het hart.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt