Het is moeilijk om toe te geven dat je ongelijk had en daarom zullen sommigen het nooit doen - BekijkDezeVideo.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Het is moeilijk om toe te geven dat…
Het Scheidingsfeest: het einde van je huwelijk vieren is de nieuwe mode van dit moment Dit hondje werd geslagen en ondergedompeld in lijm, maar zijn verhaal had een gelukkig einde

Het is moeilijk om toe te geven dat je ongelijk had en daarom zullen sommigen het nooit doen

Door Janine
791
Advertisement

"Vergissen is menselijk". Hoe vaak hebben we dit niet horen zeggen? Het is waar dat we vroeg of laat allemaal fouten maken, of we het nu leuk vinden of niet, maar dat is precies waar het probleem ligt: in de meeste gevallen vinden we het helemaal niet leuk.

Fouten, misverstanden, afleiding of oppervlakkige evaluaties van mensen en situaties zijn inherent aan onze aard. Tussen dit besef en het toegeven dat we een fout hebben begaan, zit er echter een grote afstand.

We realiseren ons dat we ondanks onszelf zijn bezweken aan de “menselijke zwakte” van de fout, voor velen is het een soort trauma, een slechte ervaring die ze nooit zouden willen meemaken. Wat gebeurt er op dat moment? Zijn we allemaal in staat om fouten toe te geven en ons te verontschuldigen? Absoluut niet: laten we eens kijken waarom.

We kennen waarschijnlijk allemaal wel iemand die zijn verantwoordelijkheid niet wist te nemen en zich verontschuldigde. Ze zullen het nooit doen, zelfs als hun fout duidelijk en groot is. Gelukkig zijn we niet allemaal zo.

In tegenstelling tot mensen die zich niet verontschuldigingen, zijn er vele anderen die, indien geconfronteerd met een fout, in staat zijn om het te realiseren en het te herstellen, misschien door zichzelf en de mensen om hen heen te beloven dat ze in de toekomst niet in herhaling zullen vallen.

Fouten maken is een onaangename ervaring, omdat het ons confronteert met een gebrek aan (veronderstelde) perfectie en ons zelfvertrouwen kan verlagen. Onze reacties op de gemaakte fouten zijn echter gekoppeld aan ons ego. Hoe meer we geloven dat we bijna “perfect” zijn, hoe moeilijker het zal zijn om het woord “sorry” uit te spreken.

Tegelijkertijd, zelfs als het van buitenaf niet zo lijkt, kunnen degenen die nooit kunnen toegeven dat ze ongelijk hebben, een fragieler ego hebben dan gemiddeld. Zijn perceptie van zichzelf en zijn zelfvertrouwen zijn zo zwak dat voor hem het realiseren van een fout onmogelijk is, omdat het hem zou leiden tot een psychologische onrust die te zwaar is om te verdragen.

foto: Unsplash

Niet toegeven dat ze fout zijn, is daarom niets anders dan een afweermechanisme voor deze mensen. Een houding die hen in veel gevallen ertoe brengt de realiteit te vervormen, tot het punt dat ze ontkennen dat iets - zelfs evident - daadwerkelijk is gebeurd. Bijgevolg worden er uitdrukkingen en gedragingen verbonden die de fouten aan iemand anders toeschrijven, als een soort "onzichtbare vijand".

Om toe te geven dat we ongelijk hebben, hebben we bovendien een goede hoeveelheid emotionele kracht en moed nodig. Wanneer deze kenmerken ontbreken of schaars zijn, kunnen we nooit van ons "voetstuk" van ons constante gelijk afstappen, op voorwaarde dat we ons zelfrespect niet verpesten.

Maar het is een grote vergissing om dit soort mensen als sterk en als dragers van de waarheid te beschouwen, voor degenen die zich tegenover hen bevinden. Degene die zijn fouten niet toegeeft door het bewijs te betwisten, is in werkelijkheid zeer kwetsbaar. Het is goed om dit te beseffen, en het idee te accepteren dat fouten deel uitmaken van het menselijk leven: het begaan ervan - en je verontschuldigen - kan ons alleen maar helpen verbeteren in de toekomst.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt