De eerste 3 jaar van het leven van een kind zijn de basis van de volwassene die het zal worden: dat zegt een therapeut - BekijkDezeVideo.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
De eerste 3 jaar van het leven van een…
Het verhaal van Piglet, het kleine roze hondje dat kinderen helpt om allerlei diversiteiten te accepteren Deze man sliep in het asiel samen met de hond die niemand wilde en wist haar zodoende te laten adopteren

De eerste 3 jaar van het leven van een kind zijn de basis van de volwassene die het zal worden: dat zegt een therapeut

Door Janine
1.878
Advertisement

Het is bekend dat de kindertijd fundamenteel is, omdat van daaruit de basis wordt gelegd voor de vorming van de persoonlijkheid van het individu. Maar misschien weet niet iedereen dat de basis voor de constructie van de volwassene voor de toekomst ligt in de eerste 3 jaar van het leven van het kind.

In het bijzonder zal wat er gebeurt in de eerste 3 levensjaren een onuitwisbare indruk op het kind achterlaten, vanwege de ontwikkeling van de hersenen, maar ook vanwege de psycho-affectieve ontwikkeling. De Braziliaanse therapeute, schrijfster en docente Evânia Reichert heeft het onderwerp stap voor stap beschreven in haar boek getiteld “De jeugd, de heilige periode”, een interessante analyse van de ontwikkeling van kinderen. Laten we eens nader bekijken wat ze zegt.

Iedereen is het eens over het belang van de kindertijd. Zelfs als de ouders vaak in moeilijkheden verkeren en enigszins in de war raken door alle theorieën over doen en niet doen en hoe het te doen, is volgens Reichert zeker dat we niet een theorie of een persoon of een boek moeten volgen: het is noodzakelijk om de intuïtie te volgen en het kind stap voor stap te begeleiden, in zijn ontwikkeling.

Volwassenen vergeten heel gemakkelijk wat het betekent om kind te zijn en besteden weinig aandacht aan dingen die belangrijk kunnen zijn voor kinderen. We moeten in plaats daarvan goed naar de kinderen luisteren en ze observeren, niet alleen met de ogen van bezorgde ouders, maar ook met die van de kinderen die we ooit waren.

Om dit te doen, zoals de arts onderschrijft, moet het kind worden begeleid in het "bos van de limiet", een denkbeeldige plek waar het kind naar binnen kan gaan vergezeld door zijn ouders zodra het er klaar voor is. Ook de school en de leraren wijst de Braziliaanse therapeut een rol toe die op zijn zachtst gezegd bepalend is voor de vorming van karakter en persoonlijkheid van de toekomstige volwassenen.

We moeten samenwerken en met hetzelfde doel: de kinderen ondersteunen bij hun ontwikkeling. En als het waar is dat elk kind anders is en een eigen ervaring en een eigen wereld heeft, dan is het ook waar dat de behoefte aan bescherming en veiligheid die vooral in het eerste 3 jaar van het leven zijn plaats vindt in het gezin, hen verenigt. Na deze periode zal het leven natuurlijk niet zonder problemen verlopen, maar elke fase heeft zijn bijzonderheden en het is van fundamenteel belang om dit in gedachten te houden.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt