Een half uur per dag boos worden is goed voor je gezondheid: een onderzoek legt uit waarom - BekijkDezeVideo.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Een half uur per dag boos worden is…
Ze verloor haar moeder en haar vader wist niet hoe hij haar haren in model moest kammen: de schoolbuschauffeur maakt prachtige kapsels voor haar Assertiviteit: een kostbare kwaliteit die ons kan helpen meer serene relaties te leven

Een half uur per dag boos worden is goed voor je gezondheid: een onderzoek legt uit waarom

Door Janine
1.527
Advertisement

Welzijn wordt meestal geassocieerd met een staat van vrede, van innerlijke sereniteit, van evenwicht tussen lichaam en geest. Maar zou je geloven dat het soms ook nodig is om je agressie los te laten en te ontladen?

Dit werd onthuld door onderzoekers van de Nationale Autonome Universiteit van Mexico (UAM) in een onderzoek naar de neurochemische effecten van boosheid. Een half uur per dag "gezonde woede" is niet alleen onschadelijk, maar kan zelfs positieve gevolgen hebben voor het lichaam. Laten we eens kijken waarom.

foto: Pexels

Wanneer je jezelf laat gaan door in woede uit te barsten, voert het lichaam fysiologische reacties uit zoals een verhoogd ademhalingsritme en hartslag, het bloed krijgt dus meer zuurstof en wordt met grotere kracht gepompt. De hersenen beginnen ook grote hoeveelheden dopamine te produceren, een hormoon dat de activiteit van neuronen stimuleert.

Woede fungeert in wezen als een tijdelijke en natuurlijke anabole, alsof ze zich voorbereiden op een competitieve prestatie. Het gehele beschreven proces moet echter de juiste tijd duren, omdat deze conditie, als deze te lang duurt, schade kan veroorzaken.

Woede is namelijk een reactie op een situatie van spanning, dus na ongeveer 30-40 minuten is zijn positieve lading uitgeput en verzendt het berichten van lijden die de activering van stresshormonen zoals cortisol veroorzaken.

foto: Vic/Flickr

Te veel woede wordt uiteindelijk schadelijk, verhoogt de bloeddruk en stimuleert die endocriene mechanismen die tot de oorzaken van gewichtstoename behoren. Hiermee willen we je niet suggereren om ”boos te worden met het horloge bij de hand", maar gewoon om je emoties te bevrijden terwijl je probeert de controle niet helemaal te verliezen.

Als enerzijds buitensporige woede een ernstig probleem voor het welzijn kan worden, geldt hetzelfde als het constant onderdrukt wordt. Woede is, net als elke andere emotionele manifestatie, een vorm van energie die voortkomt uit iemands "ik" en moet een uitlaatklep kunnen vinden, anders wordt het opgekropt en verandert het in psychofysisch ongemak.

Source:

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt