Een tiener overleed nadat haar mobiele telefoon op haar kussen explodeerde terwijl ze naar muziek luisterde

Janine image
door Janine

24 Oktober 2019

Een tiener overleed nadat haar mobiele telefoon op haar kussen explodeerde terwijl ze naar muziek luisterde
Advertisement

We horen vaker over mobiele telefoons die in brand vliegen of exploderen, en in de afgelopen jaren vind het steeds vaker plaats, wat tot veel ongerustheid zorgt. Ook al is een dergelijk evenement vrij zeldzaam en zijn er verschillende factoren die bijdragen aan het optreden ervan, blijft het vaststaan dat moderne elektronische apparaten een gevaar voor explosie kunnen vormen.

Dit wordt aangetoond door het geval van de 14-jarige Alua Asetkyzy Abzalbek, een tiener uit Kazachstan die haar leven verloor op een manier die even dramatisch als verontrustend is, vooral als je bedenkt dat velen van ons soortgelijke situaties kunnen ervaren. Laten we eens kijken wat er is gebeurd.

via Daily Mail

Advertisement
Facebook

Facebook

Alua's dag was verstreken zoals zovele andere en na de dagelijkse inspanningen ging het meisje naar bed met de bedoeling om uit te rusten en naar wat muziek te luisteren, rechtstreeks vanaf haar smartphone. De batterij van de telefoon was echter bijna leeg, dus Alua heeft hem aan de oplader bevestigd zodat hij niet leeg zou raken tijdens het afspelen van haar favoriete nummers.

Het meisje viel in slaap en de telefoon, die ze eerst vasthield, gleed onder het kussen van haar bed. Bij het opladen nam de batterij in temperatuur toe totdat hij explodeerde en zo snel in brand vloog dat Alua niet eens tijd had om te beseffen wat er gebeurde.

Advertisement
Carlos Sancho/Flickr

Carlos Sancho/Flickr

Het kussen stond in brand, evenals het bed en in korte tijd was het meisje in vuur omhuld. Bij de komst van de familie, die het vuur probeerde te blussen, waren de brandwonden van het 14-jarige meisje al zeer ernstig. Ondanks de tijdige tussenkomst van hulpverleners was er voor het meisje niets meer aan te doen: toen de paramedici arriveerden, was Alua al overleden.

Deze dramatische gebeurtenis is een kwestie die ons aan het denken zet over het gevaar van vele gewoonten die we elke dag hebben. Met name aan mobiele telefoons, uitgerust met krachtige batterijen, steeds geavanceerdere functies en daarom met het risico van oververhitting, moet veel zorg worden besteed. Ze hebben lithium batterijen, een "vloeibaar" metaal dat in contact met zuurstof vlam kan vatten.

Mpt-matthew/Wikimedia

Mpt-matthew/Wikimedia

Om deze reden is het essentieel om alle omstandigheden te vermijden waardoor een batterij oververhit raakt, en daarom zijn gevaarlijke inhoud kan verliezen. Niet-originele opladers, spanningsproblemen en temperatuurveranderingen zorgen voor de rest, er op een schadelijke manier aan bijdragen, zodat episodes vergelijkbaar met die van het meisje in Kazachstan optreden.

Vergeet niet om je apparaat niet in je zak of in de zon te houden, dit is net zo belangrijk als het vermijden dat het in contact komt met water, tenzij het uiteraard waterdicht is. Hoewel de mobiele telefoons van tegenwoordig zijn ontworpen om gebruikers in veel verschillende situaties maximale veiligheid te bieden, is het beter om voorzorgsmaatregelen te nemen die bepaalde situaties op afstand kunnen houden.

Advertisement