6 signalen die kunnen wijzen op emotionele tekortkoming bij kinderen

Janine

12 Maart 2020

6 signalen die kunnen wijzen op emotionele tekortkoming bij kinderen
Advertisement

Om gezond, sterk en zelfverzekerd te worden, moeten kinderen thuis de juiste hoeveelheid genegenheid ontvangen. Een kind heeft strelingen, kusjes en knuffels van elk van zijn ouders nodig - de enige manier om hem de ontwikkeling van een zekere persoonlijkheid te garanderen en zijn hersenrijping te bevorderen. Maar wat als al deze genegenheid ontbreekt? Stel je voor dat je niet langer enige vorm van genegenheid ontvangt van de mensen van wie je het meest houdt in het leven, en zet jezelf dan in de schoenen van een kind dat niet genoeg genegenheid ontvangt van zijn ouders. Je zult begrijpen hoe een kind zich zou kunnen voelen.

via Hello Motherhood

Advertisement

Wat zijn de tekenen van emotionele tekortkoming bij kinderen?

Wat zijn de tekenen van emotionele tekortkoming bij kinderen?

Pexels

Ongehoorzaamheid. Kinderen met emotionele tekortkomingen neigen ertoe ongehoorzaam te zijn en ervoor te zorgen dat ze altijd in het middelpunt van de belangstelling blijven. Als je plotselinge stemmingswisselingen, overdreven huilbuien of woedeaanvallen in het openbaar hebt opgemerkt, kan het een gedrag zijn dat door het kind is aangenomen om meer aandacht te vragen.

Agressiviteit. Als ouder moet je rekening houden met je kinderen, ook als ze boos zijn en een agressieve houding aannemen. De sleutel tot het oplossen van deze onaangename situaties is luisteren: luister altijd naar wat je kinderen te zeggen hebben.

Onzekerheid. Als er geen gebaren en woorden van genegenheid zijn, begint het zelfvertrouwen ook te verdwijnen en zal het kind zich daardoor onzekerder gaan voelen. Onzekerheid leidt tot veel problemen, die zich voortzetten in het volwassen leven, en waardoor het kind altijd in de verdediging gaat.

Pexels

Pexels

Angst. Als de emotionele tekortkoming tijdens de kindertijd aanhoudt en zelfs op volwassen leeftijd niet op de juiste manier wordt behandeld, zal de persoon in kwestie geconfronteerd worden met veel problemen, vooral met betrekking tot het aangaan van relaties. Zonder de juiste genegenheid groeien kinderen op met angst om in de steek te worden gelaten, een angst waar moeilijk mee om te gaan is zonder de hulp van een psycholoog.

Lage academische prestaties. Leerstoornissen zijn andere duidelijke tekenen dat er iets mis is binnen het gezin. Wanneer het kind lusteloos is en niet de juiste motivatie heeft om zijn huiswerk te maken, is dit een teken voor psychologen dat er een emotionele tekortkoming is. Kinderen die deze tekenen vertonen, neigen ertoe hun emoties te onderdrukken en elke vorm van genegenheid te ontzeggen aan de mensen om hen heen.

Gehechtheid aan elektronische apparaten. Wanneer het kind afhankelijk is van een tablet, mobiele telefoon of televisie, met toestemming van mamma en pappa, brengt hij een aanzienlijke hoeveelheid tijd door in een technologische bubbel waarin er een groot gebrek is aan menselijke interacties. Het is beter om je kinderen niet af te leiden met deze moderne trucs: kies als goede ouders altijd de weg van communicatie.

Advertisement