Dromen dat je je tanden verliest: dit is wat ons onderbewustzijn ons misschien wil vertellen

door Janine

13 September 2023

Dromen dat je je tanden verliest: dit is wat ons onderbewustzijn ons misschien wil vertellen
Advertisement

Dromen is een van de meest merkwaardige en originele processen die onze hersenen kunnen activeren. Een mengeling van onderdrukte emoties, verlangens en hoop slaagt er soms in om uit de meest verre hoeken van onze geest weer naar boven te komen.

In veel gevallen kunnen we praten over dromen, dat wil zeggen over prettige ervaringen – die ook een beetje verwarrend kunnen zijn – ambities die uitkomen, mensen die ons dierbaar zijn die we weer omhelzen, enzovoort. Andere keren zou het passender zijn om over nachtmerries te praten: die verontrustende dromen die negatieve emoties bij ons achterlaten, die ons bang en angstig maken. Precies zoals wanneer we dromen onze tanden te verliezen en een mond hebben waar geen gebit in zit. Maar wat betekent dit allemaal?

via Psychcentral

Advertisement

Dromen dat je je tanden verliest

Dromen dat je je tanden verliest

Pulau Kapuk/Facebook

Droominterpretatie is allesbehalve banaal: sommige waarheden die zelfs voor onszelf verborgen zijn en “verstopt” in ons onderbewustzijn komen naar voren. Juist om deze reden is het niet eenvoudig om te rationaliseren wat we dromen: soms moeten we weten hoe we symbolische elementen moeten interpreteren en begrijpen.

Het is ons lichaam dat tot ons spreekt, dat ons iets wil overbrengen, maar het is aan ons om de boodschap ervan te begrijpen. Als je droomt dat tanden uitvallen - en je hebt geen afspraak bij de tandarts waar je bang voor bent - dan gaat het hoogstwaarschijnlijk om verborgen angsten.

Deze specifieke droom geeft aan dat we veel zorgen hebben gekanaliseerd en onderdrukt, dat we van streek en geschokt zijn en dat de redenen zeer uiteenlopend kunnen zijn, ook afhankelijk van onze gevoeligheid. Laten we eens kijken wat het nog meer kan vertegenwoordigen.

Advertisement

Betekenis van de droom

Betekenis van de droom

Kireyonok_Yuliya/Freepik

Het analyseren van een droom lijkt een beetje op het zoeken naar de oplossing van een mysterie: je moet de aanwijzingen vinden. Op dit punt moeten we echter nog meer moeite doen en in staat zijn de symboliek die erachter schuilgaat te begrijpen. Het verlies van tanden kan de dreigende angst vertegenwoordigen om iemand die ons dierbaar is te verliezen, het kan het einde betekenen van een liefdesrelatie, een vriendschap of het afscheid moeten nemen van een dierbare. In feite groeien tanden – die we “definitief” noemen – niet terug, zoals algemeen bekend is, en zijn daarom uniek en onvervangbaar: het verliezen ervan betekent, symbolisch gezien, het opgeven van iets heel belangrijks.

Een andere interpretatie die we aan deze onaangename droom/nachtmerrie kunnen toeschrijven is de angst om de controle over ons leven te verliezen: in financiële ondergang terechtkomen, het verliezen van de sociale status zijn slechts enkele voorbeelden, maar de lijst is vrij lang en controversieel. Er zijn zelfs mensen die plotselinge rijkdom associëren met deze vreemde droom, die een radicale en plotselinge schokkende verandering zou kunnen symboliseren.

Een andere reden zou een onderdrukte agressie kunnen zijn, een woede die te lang binnen is gehouden en uiteindelijk onderdrukkend voor ons wordt. Kortom, er is niet slechts één betekenis voor dit soort droom, maar wat mogelijk is, is proberen het te interpreteren op basis van je eigen wezen: we raden je aan om op te schrijven wat volgens jou de belangrijkste details zijn - voordat je het vergeet - en dan na te denken over je eigen situatie, op basis van wat je ervaart, om te begrijpen wat het voor jou zou kunnen betekenen.

Advertisement