Hoe zuurdesem thuis te bereiden: water, meel en veel geduld voor een tijdloos recept - BekijkDezeVideo.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Hoe zuurdesem thuis te bereiden: water,…
Coronavirus: een arts uit Taranto zwijgt over de symptomen van Covid-19 en besmet 9 gezondheidsmedewerkers in zijn ziekenhuis De kat wil de hele dag bij haar baasjes op schoot zitten, dus maken ze nepbenen waar ze op kan liggen

Hoe zuurdesem thuis te bereiden: water, meel en veel geduld voor een tijdloos recept

Door Janine
825
Advertisement

Als het buiten regent of als je om een andere reden gedwongen wordt om binnen te blijven, kan het een goed idee zijn om jezelf in de keuken op de proef te stellen. Als je al ervaring hebt met betrekking tot voor- en hoofdgerechten en desserts, raden we een iets complexer recept aan, hoewel het voornamelijk bestaat uit slechts 2 ingrediënten: water en bloem. We hebben het over zuurdesem, ook wel Pasta Madre genoemd, een eenvoudig mengsel van water en bloem aangezuurd door de groei van gisten en melkbacteriën, die de verbinding op natuurlijke wijze kan fermenteren.

foto: Pixabay

Zuurdesem is uitstekend geschikt voor het maken van brood en andere gebakken goederen; het blijft dagenlang geurig, is beter verteerbaar en zorgt voor een betere gisting. Maar hoe maak je het klaar? Met water, meel... en heel veel geduld!

Om zuurdesem te maken heb je 200 g bloem type 0 en 100 ml warm water nodig. Kneed deze twee ingrediënten in een kom tot je een zacht deeg krijgt; plaats het in een met bloem bestoven glazen kom en snijd een kruis op het oppervlak van het mengsel. Dek de kom af met een vochtige doek en plasticfolie en laat het 48 uur rusten tussen 18° en 25°.

Na 48 uur begint het deeg te rijzen; neem hieruit 200 g en voeg nog eens 200 g bloem en 100 ml lauw water toe en laat nog eens 48 uur rusten. Deze procedure moet nog 2 weken worden herhaald.

De rijzing is uiteraard erg lang en er moet voor worden gezorgd dat alles perfect werkt tijdens het proces. Zoals bij alle recepten, zijn er veel variaties voor het maken van zuurdesem - we hebben de vrijheid genomen om je dit recept in het bijzonder aan te bieden.

Advertisement
foto: Pixabay
Tags: EtenNuttig
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt