Te afwezige ouders kunnen emotionele wonden veroorzaken bij kinderen die moeilijk zullen genezen

Janine image
door Janine

22 Juli 2020

Te afwezige ouders kunnen emotionele wonden veroorzaken bij kinderen die moeilijk zullen genezen
Advertisement

Als we voor het eerst moeder en vader worden, beginnen we aan een reis vol voldoening maar ook met gevaarlijke uitdagingen: de uitdaging om modelouders te zijn. Met deze enorme last op onze schouders hebben we de plicht om emotioneel gezonde kinderen op te voeden, maar toch zijn er veel en vaak gelegenheden waarbij ouders, soms zonder hun medeweten, emotionele wonden veroorzaken die onzichtbaar zijn bij kinderen, en die met de tijd maar moeilijk genezen.

via Psychology Today

Advertisement
PickPik

PickPik

We gaan uit van het feit dat we allemaal menselijke wezens zijn, dus onvolmaakt en dat het werk van ouders zijn niet eenduidig is en geen vooraf bepaald pad biedt, maar verschillend voor ieder van ons. Daarom voeren veel moderne ouders, druk door een levensritme dat steeds hectischer en automatischer is geworden, taken, dagelijkse activiteiten en verplichtingen uit op een robotachtige manier, zonder teveel aandacht te besteden aan wat hen omringt en wat echt belangrijk is. Het logische gevolg is dat we steeds minder op onze kinderen letten, we hebben niet langer de tijd die we aan hen moeten wijden, onbewust emotionele wonden genererend bij kinderen die zelfs in de volwassenheid naar voren kunnen komen.

Een weigering van welke aard dan ook in de kindertijd kan bijvoorbeeld een diepe emotionele wond veroorzaken; als de ouders vanaf jonge leeftijd van het kind een deel van zijn wezen weigeren of afwijzen (of het nu een fysiek aspect is, of het karakter), zal hij zich niet geaccepteerd voelen en zonder waarden of mensen om zich emotioneel aan vast te grijpen.

Advertisement
Wallpaper Flare

Wallpaper Flare

Hetzelfde gebeurt in gevallen van emotionele verlating, wanneer ouders niet veel tijd hebben om aan het jongste kind te wijden om met hem te spelen, wat een gevoel van afwijzing en verlatenheid veroorzaakt: hetzelfde kan gezegd worden voor gevallen van vernedering, thuis of tegenover vreemden: een vernederende houding tegenover kinderen schendt direct hun waardigheid. Het zorgt ervoor dat ze zich angstig, beschaamd en weerloos voelen en moedigt het kind op zijn beurt aan om zichzelf negatief te beoordelen en een onderdanige houding aan te nemen.

Beste ouders, dit is een waarschuwing en advies om ervoor te zorgen dat je jonge kinderen zich niet verlaten, afgewezen, verdrietig, depressief of emotioneel kwetsbaar voelen. Zelfs als je soms op een onvrijwillige manier handelt, moet je meer aandacht aan je kind geven: hij zal emotioneel gezien gezonder opgroeien.

Advertisement