Als iemand je niet zoekt, is het niet gezegd dat hij het druk heeft: het kan zijn dat hij je gewoon niet mist

Janine image
door Janine

23 Juli 2020

Als iemand je niet zoekt, is het niet gezegd dat hij het druk heeft: het kan zijn dat hij je gewoon niet mist
Advertisement

Als we in de loop van de tijd een sterke vriendschap opbouwen waar door de mysterieuze redenen van het leven een verwijdering optreedt, hoeven we ons niet al te veel zorgen te maken; soms is afstand geen wenselijke toestand, maar een gebeurtenis die niet afhankelijk is van onze wil. Goede vriendschappen blijven bestaan, zelfs als er grote afstanden zijn, daar hoef je je geen zorgen over te maken. Maar statistisch gezien zullen de meeste mensen die je onderweg tegenkomt en die je als vrienden beschouwt, verdwijnen.

via Psychology Today

Advertisement
Javier Morales/Flickr

Javier Morales/Flickr

Wat zijn de redenen voor deze plotselinge verdwijningen? In werkelijkheid zijn er veel factoren, en iedereen heeft levensprioriteiten die veranderen naargelang de periode, behoeften en emotionele toestanden. Het kan daarom voorkomen dat er momenten zijn waarop deze vrienden weg willen om meer tijd voor zichzelf te hebben, om na te denken over de toestand van hun leven, over hun prioriteiten, maar er zijn ook gevallen waarin de plotselinge verdwijning uit onze sociale routine eenvoudiger is dan het lijkt.

De realiteit is dat degenen die je niet langer zoeken je vaak niet missen, je afwezigheid in hun leven is een leegte die niet opgevuld hoeft te worden, juist omdat er niets op te vullen is.

Advertisement
Pexels

Pexels

Degenen die je niet meer zoeken, geven in de meeste gevallen een concreet signaal: ze geven om je, maar op dit moment kun je ze niet geven wat ze nodig hebben, waardoor ze op zoek gaan naar gezelschap en plezier in andere contexten, andere mensen. Wat echt belangrijk is om te begrijpen, is dat als mensen van de ene op de andere dag niet langer naar ons op zoek zijn, dat komt omdat ze ons niet langer “nodig” hebben, soms zonder wrok, soms wel.

En wat kunnen we doen in deze gevallen waarin we ons verlaten voelen? We kunnen bijvoorbeeld een belangrijke les leren: dat echte genegenheid altijd interesse opwekt in een andere persoon, soms maakt het niet uit wat de afstand is. Laten we om deze reden niet bezorgd zijn over de "gezondheid" van onze relatie “op afstand” met een vriend die nu ver weg woont; laten we ons in plaats daarvan zorgen maken over het presenteren van de rekening aan degenen die deel uitmaakten van onze dagelijkse routine, maar besloten ons van de ene op de andere dag te laten vallen alsof we afval waren, of gebruikt speelgoed.

Degenen die je niet langer zoeken, missen je immers niet.

Advertisement