Deze vrouw uit Malawi verbrak kindhuwelijken en bevrijdde daarmee meer dan 1.500 meisjes en liet ze terug naar school gaan

door Natasja

07 Augustus 2020

Deze vrouw uit Malawi verbrak kindhuwelijken en bevrijdde daarmee meer dan 1.500 meisjes en liet ze terug naar school gaan
Advertisement

Volgens de gegevens van de Verenigde Naties trouwt een op de drie meisjes voordat ze 18 jaar wordt in sommige onderontwikkelde gebieden van de Planeet; helaas is het fenomeen "kindhuwelijken" zeer geworteld in het sociale en culturele weefsel van het armste Afrika en daarom moeilijk uit te roeien, laat staan in het openbaar te melden. Daarom is er veel ten goede veranderd toen een vrouw, Theresa Kachindamoto, zich in het openbaar tegen dit verwerpelijke fenomeen verzette.

via Al Jazeera

Swathi Sridharan (ICRISAT)/Wikimedia

Swathi Sridharan (ICRISAT)/Wikimedia

Hoewel huwelijken onder de leeftijd van 18 jaar in Malawi in 2015 werden afgeschaft, was 42% van de 20- t/m 24-jarige meisjes in het armste land van het sub-Saharisch Afrika, voordat ze meerderjarig werden, getrouwd; dus toen Theresa districthoofd van het district Dedza werd, schafte ze de praktijk van kinderhuwelijken af en liet ze 50 van haar functionarissen de nieuwe wet ondertekenen.

Theresa schafte later ook de zogenaamde "seksuele inwijdingskampen" af, waar vrouwen onder de 18 jaar werden "opgevoed" over hoe ze hun echtgenoten plezier konden geven en annuleerde officieel meer dan 1.500 kinderhuwelijken, waarbij ze alle meisjes naar school stuurde.

Advertisement
Nafarroako Gobernua/Wikimedia

Nafarroako Gobernua/Wikimedia

Een resultaat dat Theresa heeft bereikt met haar hardnekkigheid, vasthoudendheid en vastberadenheid om zich met al haar kracht en macht te verzetten tegen een aspect van de eeuwenoude traditie van haar land dat al decennialang deel uitmaakt van de cultuur; in de loop der jaren zijn er duidelijk bedreigingen geweest tegen de leider, die ervan werd beschuldigd de cultuur en tradities van Malawi te willen ondermijnen en verstoren.

Maar alleen door een moedige revolutiedaad kunnen de dingen echt veranderen; en in dit geval ten goede, zodat een hele generatie tienermeisjes gezond kan opgroeien, naar school kan gaan en van een opleiding genieten. Goed gedaan Theresa!

Advertisement