4 redenen waarom in eenzaamheid leven geen veroordeling is, maar een manier om meer van jezelf te leren houden

Janine image
door Janine

13 Oktober 2020

4 redenen waarom in eenzaamheid leven geen veroordeling is, maar een manier om meer van jezelf te leren houden
Advertisement

Velen zullen denken dat alleen wonen, geen romantische relatie hebben, een alleenstaand leven leiden, noodzakelijkerwijs synoniem is met triestheid, een leven waarin geen doelen zijn bereikt of dat je je zelfs sociopathisch kunt voelen, maar dit is helemaal niet zo. Een totaal onafhankelijk leven leiden, waarin men geneigd is eenzaamheid te zoeken in plaats van menigten, zelfreflectie in plaats van een gesprek met andere mensen, is een keuze, geen veroordeling.

via Psychology Today

Advertisement
Pixy

Pixy

In feite zijn de voordelen van het verkiezen van een overwegend eenzaam leven talrijk:

  • We worden niet gedwongen om activiteiten te doen waarin we niet geïnteresseerd zijn: het is niet altijd juist om te moeten voldoen aan de behoeften en verlangens van andere mensen; dit betekent niet dat we de mensen die van ons houden moeten verwijderen, maar we moeten er wel voor zorgen dat onze ruimtes en onze persoonlijke behoeften worden gerespecteerd en begrepen.
  • Je leeft niet om anderen te plezieren: dit is duidelijk het gevolg van het feit dat je niet met de verzoeken van anderen te maken hebt; het belangrijkste in ons leven is onze geestelijke gezondheid, ons evenwicht; zonder dat zullen we geen gelukkig leven kunnen leiden. Het is dus gepast om het te herhalen: je leeft niet om anderen te behagen.

Advertisement
Me Pixels

Me Pixels

  • We zijn ons ervan bewust dat er belangrijkere dingen zijn dan liefde: geloof niet iedereen die je zal vertellen dat een liefdevolle relatie, een stabiele relatie, een partner, essentiële elementen zijn, tekenen van een perfect, compleet en succesvol leven; ware liefde komt zelden voor in het leven, dus degenen die de voorkeur geven aan een meer nadenkend, onafhankelijk of eenzaam leven weten beter dan anderen dat het gewoon belangrijker is om eerst van jezelf te houden en dan van anderen.
  • Alleen leven kan je vrij maken: om deze reden kan het eenzame leven door de huidige samenleving niet als een beperking of veroordeling worden beschouwd, integendeel: onafhankelijk leven kan ons echt vrij maken: kiezen, handelen, denken, nadenken, verbeteren, om echt meer van jezelf te houden.

En jij, geef jij de voorkeur aan een onafhankelijker leven of wil je liever in gezelschap zijn?

Advertisement