Tweede kinderen in het gezin zijn over het algemeen rebelser en onvoorspelbaarder, dat suggereert een studie

Janine image
door Janine

06 November 2020

Tweede kinderen in het gezin zijn over het algemeen rebelser en onvoorspelbaarder, dat suggereert een studie
Advertisement

Iedereen die twee of meer kinderen heeft, kan dit bevestigen: vergeleken met de eerstgeborene heeft het tweede kind een meer strijdlustig, onvoorspelbaar, rebels en baldadig karakter. Natuurlijk zijn ze niet allemaal zo en we moeten niet alles over dezelfde kam scheren, maar toch is er een fundamentele wetenschappelijke waarheid in deze algemene verklaring. Een onderzoek door MIT-econoom Joseph Doyle onthulde dat tweede kinderen, zelfs meer dan hun oudere broers, een karakter hebben dat moeilijk te “corrigeren” is.

via Southern Living

Advertisement
Pixnio

Pixnio

Over dit wetenschappelijk onderzoek zei Joseph Doyle: "Ik vind de resultaten opmerkelijk in het feit dat tweede kinderen, vergeleken met hun oudere broers en zussen, veel meer kans hebben om in de gevangenis te belanden, veel meer kans om van school te worden geschorst, om in de jeugdcriminaliteit terecht te komen." Een statement dat daar niet stopt. Doyle vervolgt: "De eerstgeborene heeft gedragspatronen die typerend zijn voor de volwassen leeftijd. En de tweede geboren kinderen hebben rolmodellen in het gezin die typerend zijn voor de kinderleeftijd of adolescente leeftijd tegenover hun broers en zussen."

Om tot deze conclusie te komen, die, we onderstrepen het, geen generalisatie is die van toepassing is op elke gezinsrealiteit, analyseerde hij de structuur en geschiedenis van enkele gezinnen in Denemarken en Florida, en ondanks het geografische verschil vond hij substantiële overeenkomsten.

Advertisement
Pxfuel

Pxfuel

De MIT-econoom concludeerde: "In gezinnen met twee of meer kinderen hebben tweede kinderen 20 tot 40% meer kans om op school ongedisciplineerd te worden en het strafrechtsysteem te betreden dan eerstgeboren kinderen, ook als we ze vergelijken. De gegevens sluiten verschillen in gezondheid bij de geboorte en in de kwaliteit van de gekozen scholen voor kinderen uit."

Kortom, een verschil dat onvrijwillig lijkt voort te komen uit het feit dat ouders de neiging hebben om meer tijd te besteden aan de groei en opvoeding met de eerstgeborene dan met de tweede, wat een wezenlijk verschil in karakter tussen oudere en jongere broers en zussen bevordert.

Beste tweede geborene, wanhoop echter niet: je weet ongetwijfeld hoe je thuis opgemerkt moet worden!

Advertisement