Deze dappere vrouw heeft meer dan 150 Joodse kinderen van de Holocaust gered door te doen alsof het haar eigen kinderen waren - BekijkDezeVideo.nl
x
Deze dappere vrouw heeft meer dan 150…
Ze wordt gedwongen haar droomhuis te verkopen omdat ze vanuit de keuken de buren kan zien douchen

Deze dappere vrouw heeft meer dan 150 Joodse kinderen van de Holocaust gered door te doen alsof het haar eigen kinderen waren

22 April 2021 • Door Janine
12.441
Advertisement

Onder de donkerste pagina's in de geschiedenis van de mens, mag het verhaal van de verschrikkingen die Europa meemaakte tijdens het nazi-regime dat vanaf de jaren ’30 in Duitsland opkwam en die zich vervolgens uitbreidde tot het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog en de menselijke tragedie van de Holocaust, niet ontbreken. Een vlek die voor altijd onuitwisbaar zal blijven voor degenen die die gruwel uit de eerste hand hebben meegemaakt en degenen die dierbaren hebben verloren in een concentratiekamp. Jaren van onuitsprekelijke gruwelen die verhalen van moed hebben voortgebracht die het verdienen om verteld te worden...

via: NPR

Vandaag willen we je het verhaal vertellen van Marion van Binsbergen, een vrouw geboren in Amsterdam in 1920 uit een rijke familie en zeer open voor maatschappelijke integratie; destijds een typische Nederlandse integratie, die uit elkaar barstte vanaf 1940, toen het Duitsland van Hitler Nederland bezette en ook daar rassenwetten oplegde tegen de bevolking van joodse afkomst. In 1941 zat ze zeven maanden vast na het overtreden van de avondklok en het doorgeven van belangrijke informatie aan de Britse BBC. Het jaar daarop besloot de vrouw dat ze alles zou doen om de levens van de vervolgden te redden na getuige te zijn geweest van een gewelddadige nazi-legeraanval op een Joods weeshuis.

Nadat Marion uit de eerste hand de gruwelen van de oorlog en de haat tegen de joodse bevolking had gezien, besloot ze alles te doen om in het geheim het Nederlandse verzet te steunen.

In de jaren van samenwerking met het verzet van haar land slaagde Marion erin om ongeveer 150 kinderen te redden van de gruwel van de deportatie- en concentratiekampen, door te doen alsof ze haar eigen kinderen waren; het meest opvallende geval was in 1944, toen de moedige vrouw de drie kinderen van de Nederlandse filosoof Fred Polak en zijn hele familie redde door simpelweg met grote moed en vasthoudendheid te handelen: om er voor te zorgen dat de drie kinderen niet werden gedeporteerd, schoot Marion rechtstreeks naar een agent die de familie Polak had ontdekt, die dankzij de steun van de vrouw inmiddels was ondergedoken.

Aan het einde van de oorlog besluit Marion samen te werken met de Verenigde Naties in Duitsland en daar ontmoet ze Anton Pritchard, een van de leiders van de revalidatiekampen voor overlevenden. In 1947 trouwde ze met de man en verhuisde ze definitief naar de Verenigde Staten, waar ze vervolgens de families van Joodse vluchtelingen bleef steunen en helpen.

Advertisement

De bekroning van een leven voor deze vrouw vond plaats in 1981, toen ze de titel “Rechtvaardige onder de Volkeren” ontving, een prestigieuze onderscheiding die wordt uitgereikt aan al die niet-joodse burgers die hun best hadden gedaan om zoveel mogelijk mensen te redden uit handen van de nazi's.

Het verhaal van Marion Pritchard, hoewel weinig bekend bij de meeste mensen, verdiende het om nogmaals verteld te worden, als een getuigenis van hoe de moed van de mens zelfs in de donkerste periodes van de geschiedenis een verschil kan maken.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt