Misleiding op sociale media: Japans meisje is in werkelijkheid een 50-jarige man

Janine image
door Janine

13 September 2023

Misleiding op sociale media: Japans meisje is in werkelijkheid een 50-jarige man
Advertisement

Lang geleden, vóór Facebook en Tinder, chatten mensen op internet zonder directe interactie. Soms maakte een grappenmaker, of misschien iemand met slechte bedoelingen, een valse identiteit, voor de lol of, eenvoudigweg, om de arme ongelukkigen te bedriegen.

Destijds was alles eenvoudiger omdat we elkaar foto's stuurden, vaak rechtstreeks van internet gedownload. Maar tegelijkertijd was de leugen makkelijker te ontmaskeren, juist door de kunstmatigheid van de gebruikte beelden. Tegenwoordig zijn deze oude trucs niet meer nodig, ook omdat er nieuwe en modernere zijn. In feite is misleiding via sociale media gebaseerd op het gebruik van applicaties die het gezicht kunnen wijzigen. Het enige wat je hoeft te doen is een simpele foto van jezelf maken en software transformeert mannelijke kenmerken in vrouwelijke kenmerken.

Dit is precies wat de protagonist van het verhaal dat we gaan vertellen deed, die foto's van zijn gezicht publiceerde, maar dan met vrouwelijke kenmerken.

via BBC

Advertisement

De ware identiteit achter dit meisje

De ware identiteit achter dit meisje

azusagakuyuki/Twitter

Een typisch voorbeeld van wat is beschreven is in feite de nogal bijzondere hobby van een 50-jarige Japanse man. Via FaceApp maakt hij selfies en bewerkt deze. Dankzij dit platform is het gezicht dat je ziet dat van een jong meisje uit het Land van de Rijzende Zon, met aantrekkelijke en verleidelijke trekken. De man verbergt zijn identiteit echter niet en plaatst foto's die ergens in de afbeelding altijd de truc erachter onthullen. Het zoveelste sociale media-bedrog waarmee deze vervelende man 13.000 volgers heeft bereikt en daarmee een soort kleine beroemdheid is geworden.

Advertisement
azusagakuyuki/Twitter

azusagakuyuki/Twitter

Het gebruik van FaceApp is absoluut onschadelijk en bovendien in het openbaar. Dit verhaal onthult en demonstreert echter hoe dubieus en gevaarlijk technologische hulpmiddelen en sociale netwerken kunnen zijn.

In feite is het zeer waarschijnlijk dat iemand dezelfde middelen zou kunnen gebruiken om een ​​nare grap uit te halen, of misschien in staat zou zijn om goedgelovigen aan te trekken en hen op te lichten. De klassieke misleiding van sociale media is het tonen van een realiteit die niet overeenkomt met de waarheid.

Het bedrog van sociale media

Het bedrog van sociale media

senpai_hato__/Twitter

Op de afbeeldingen die worden geplaatst, is iedereen altijd gelukkig, beleeft men intense momenten, bezoekt men interessante plaatsen, zodanig dat ze jaloezie opwekken. De meesten van ons doen dat een beetje, dat wil zeggen, we doen alsof we een interessanter bestaan ​​leiden dan het bestaan ​​dat we hebben. Het is echter één ding om “niet de hele waarheid te vertellen”, het is iets anders om te liegen en die leugens te gebruiken om het vertrouwen van anderen te winnen.

Wat vind jij van de kracht van sociale media en technologie om de kenmerken van een gezicht volledig te veranderen?

Advertisement