In de Verenigde Staten is er een marmot die kan "voorspellen" wanneer de lente zal komen - BekijkDezeVideo.nl
x
In de Verenigde Staten is er een marmot…
17 mensen met haar dat eruitzag alsof het uit een sciencefictionfilm kwam

In de Verenigde Staten is er een marmot die kan "voorspellen" wanneer de lente zal komen

12 Juni 2021 • Door Janine
625
Advertisement

Hoewel de wetenschap al eeuwenlang populaire overtuigingen en legendes heeft verdrongen, blijven deze laatste een buitengewone fascinatie houden voor mensen. Natuurlijk is de logische, rationele en wetenschappelijke verklaring van dingen altijd de juiste, maar we kunnen niet ontkennen dat sommige populaire tradities en overtuigingen die hun wortels hebben in de oude geschiedenis een unieke charme en aantrekkelijkheid hebben. Soms is geloven in sprookjes handiger dan een logische verklaring te geven voor wat er gebeurt en dat ons onzinnig lijkt…

De Amerikaanse traditie waarover we je vandaag willen vertellen, maakt precies deel uit van deze populaire overtuigingen die, met de tijd en met het behaalde succes, steeds meer deel gaan uitmaken van de jaarlijkse vieringen van burgers totdat ze een regel worden; het maakt niet uit dat de wetenschappelijke verklaring iets anders zegt, het is mooi om één dag per jaar in legendes te kunnen geloven. Wist je dat in een klein stadje in Pennsylvania elke 2 februari sinds 1887 de zogenaamde "Groundhog Day" wordt gevierd?

Precies, dit feestelijke evenement heeft als hoofdrolspeler de grappige marmot, een knaagdier dat endemisch is in de Verenigde Staten, die volgens de eeuwenoude traditie in staat is om te "voorspellen" hoe lang de winter elk jaar zal zijn en wanneer de lente zal komen. Dit geloof heeft echter een Europese oorsprong; in feite waren de grondleggers van Pennsylvania duitstalige Nederlanders en Duitsers die geloofden dat 2 februari (Lichtmis voor christelijke landen) werd beschouwd als de zogenaamde "Badger Day".

Volgens de Germaanse traditie, als op 2 februari de das uit zijn hol kwam en zijn schaduw kon zien, of als er die dag genoeg zon was om schaduwen op de grond te werpen, betekende dit dat de winter nog vier weken zou duren; op een bewolkte dag zou de lente vroeg komen. Het lijkt er daarom op dat met de kolonisatie van de Verenigde Staten de traditie van de "Dag van de Das" zich ook op Amerikaans grondgebied heeft geconsolideerd en de "Dag van de Marmot" is geworden.

Volgens de officiële documentatie vond de eerste officiële viering plaats in 1887 in de stad Punxsutawney in Pennsylvania, en vanaf daar tot vandaag is Groundhog Day een merkwaardige en niet te missen gebeurtenis voor elke burger in de omgeving en in heel Noord-Amerika. Precies in deze stad die op 2 februari van elk jaar de thuisbasis is geworden van "Groundhog Day" verzamelen zich tot 40.000 mensen die nieuwsgierig zijn om getuige te zijn van de marmot Phil die uit zijn hol komt (liefkozend zo genoemd sinds 1961, misschien ter ere van Prins Philip, hertog van Edinburgh) en zijn "voorspelling" te ontdekken.

Advertisement

Volgens het populaire geloof dat tot op de dag van vandaag bestaat, betekent dit dat als de marmot Phil (het is niet elk jaar hetzelfde dier) "zijn eigen schaduw kan zien", de winter nog zes weken zal duren; als de dag niet zonnig is en Phil zijn schaduw niet kan zien door de zonnestralen op de grond, zal de winter spoedig eindigen en zal de lente vroeg beginnen. Er zit duidelijk geen exacte wetenschappelijke basis achter deze merkwaardige en grappige traditie, maar feit is dat in Noord-Amerika een koude zonnige dag vaak wordt geassocieerd met temperaturen die over het algemeen kouder zijn dan het gemiddelde van het seizoen.

Kortom, het lijkt erop dat om te dromen van de warmte van de lente, je moet wachten op het antwoord van een marmot genaamd Phil!

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt