Wil je kind of kleinkind niet in bad? Misschien is het tijd voor een andere aanpak

Janine image
door Janine

30 November 2021

Wil je kind of kleinkind niet in bad? Misschien is het tijd voor een andere aanpak
Advertisement

Kleine kinderen zijn vaak terughoudend om te douchen, heb je je ooit afgevraagd waarom? De redenen kunnen verschillend zijn en het belangrijkste is om ze te begrijpen en te proberen op de beste manier te handelen. We weten dat hygiëne belangrijk is, maar we moeten per geval evalueren wanneer het echt tijd is om aan te dringen, omdat de kinderen misschien in de modder hebben gespeeld, en wanneer we strategieën moeten toepassen of zelfs het douchen moeten uitstellen tot de volgende dag. Wat echter zeker is, is dat hen te dwingen in bad te gaan op een "nee" -moment averechts werkt. Als je kind elke avond huilt omdat hij weigert te douchen, probeer dan je strategie te veranderen. Wij vertellen je hoe.

Advertisement
Pexels

Pexels

Allereerst is het noodzakelijk om het per geval te beoordelen: als het kind erg geconcentreerd is in een activiteit, zoals lezen, tekenen of kijken naar een tekenfilm, is het zeer waarschijnlijk dat hij met een "nee" zal antwoorden bij het idee te moeten stoppen en in bad te gaan. In deze gevallen is het beter om ze wat tijd te geven om af te maken wat ze aan het doen zijn en ze voor te bereiden op het idee van in bad gaan: "Wat mooi die tekening... vertel je me waarom je die kleuren hebt gekozen als je in bad bent geweest?”. Deze zachte aanpak kan in de meeste gevallen effectief zijn. Als de reden waarom het kind weigert zich te wassen in plaats daarvan verband houdt met vermoeidheid, zal de ouder moeten proberen zich op empathie te concentreren: "Omdat je zo moe bent, gaan we een ontspannende warme douche nemen. Dan zul je je beter voelen!".

Advertisement
Pexels

Pexels

Het moet ook gezegd worden dat kinderen het liefst activiteiten doen die op een spel lijken. Daarom kan het soms nuttig zijn om een ​​routinematige activiteit zoals een douche of bad om te toveren tot een klein speelmoment. Een moeder zei bijvoorbeeld dat haar 6-jarige dochter doordeweeks bijna altijd weigert in bad te gaan omdat ze erg moe is en liever een korte douche wil nemen; om de tijd te verkorten en de douchetijd voor het meisje aangenamer te maken, bedacht de moeder een spelletje: "We kozen ervoor om te proberen een record te vestigen voor de snelste douche ter wereld, geteld van begin tot eind, totdat ik de kraan dicht draai", zei ze, eindigend met "ik vertel haar niet meer dat we gaan douchen, maar dat we zullen zien wat het record van vandaag zal zijn... en het werkt geweldig!".

Ook een spel voorbereiden om alleen tijdens het badje te doen, kan een strategie zijn; je kind bijvoorbeeld vertellen dat het zijn kleren alleen uit moet doen, is een manier om ze te motiveren om zich onafhankelijk te voelen, dus ze zullen het zeker met meer interesse doen.

Pexels

Pexels

Soms kunnen kleine kinderen bang zijn van het idee om in bad te gaan: in dit geval is het raadzaam om een ​​kleiner badje in het bad te plaatsen. Dat gezegd hebbende, hoeven baby's niet elke dag een bad te nemen, dus als we zien dat het niet echt nodig is en ze erg moe zijn, kunnen we ze knuffelen en laten rusten. Het is goed om wat begrip uit te drukken met zinnen als: “Goed lieverd, je hebt wat rust nodig en we nemen morgen wel een warme douche."

We hopen dat met een dergelijke aanpak je kinderen of kleinkinderen meer zin krijgen in een lekker bad of een warme douche.

Advertisement