De essentiële en elegante make-up van vrouwen in de jaren ’40 leert ons dat je zelfs met weinig veel kunt doen

Janine image
door Janine

29 November 2021

De essentiële en elegante make-up van vrouwen in de jaren ’40 leert ons dat je zelfs met weinig veel kunt doen
Advertisement

Draag je graag make-up? Tegenwoordig heb je de keuze waar je de beste make-up kunt vinden, ook op basis van de economische behoeften van eenieder, maar het is niet altijd zo gemakkelijk geweest om jezelf te verzorgen. Hoewel Hollywoodsterren in de beginjaren van de twintigste eeuw altijd de maatstaven van een bepaald type mode en stijl hebben gedicteerd, behoorden de jaren ’40 tot de meest bijzondere, ook omdat het vinden van grondstoffen helemaal niet eenvoudig was. Het was een decennium dat werd gekenmerkt door de Tweede Wereldoorlog, een periode waarin de levensstijl, gewoonten en gebruiken van mensen radicaal waren veranderd door deze sterke negatieve invloed. Ondanks het ontbreken van tijd en de juiste spirit om "zichzelf mooi te maken", zetten de vrouwen van die tijd hun verlangen naar elegantie nooit volledig opzij en toonden grote genialiteit. De make-up van deze jaren kan in feite worden gedefinieerd als "huisgemaakt", in die zin dat waar de grondstoffen niet waren, ze iets bedachten om zich te behelpen.

via Youtube / English Heritage

Actrice Gene Tierney gefotografeerd in New York in 1944, een waar toonbeeld van stijl en elegantie

Make-up uit de jaren ’40 is eenvoudig en essentieel, maar ook uiterst elegant. Het maakt niet uit of de oorlog mensen heeft beroofd van de meest essentiële aspecten van het menselijk leven, de vrouwen in de jaren ’40 leren ons hoe creativiteit de sleutel is tot elegantie en verzorging, om alle omstandigheden het hoofd te bieden. Zo behielpen de vrouwen van die tijd zich als het ging om het stylen van hun haar en het mooi maken van zichzelf. Laten we eens kijken hoe!

Advertisement
Youtube Screenshot / English Heritage

Youtube Screenshot / English Heritage

Vaak werd make-up vervangen door huishoudelijke producten of gewoon door wat men in huis had. Zo werden de donkere en zwarte oogschaduw verkregen uit de roetresten van kaarsen, terwijl ze voor mascara kozen voor verbrande kurk in combinatie met vaseline. Maar wat was de stijl van deze tijd die ons zo lang geleden lijkt, maar ons nog zoveel kan leren? Ten eerste werden de wenkbrauwen niet langer uitgedund en opnieuw geverfd zoals in voorgaande decennia, maar bleven ze dikker en waren ze volumineus. Natuurlijk waren ze altijd gestyled en verzorgd als een zeer belangrijk onderdeel van de make-up van die tijd. Op het gezicht werd een beetje licht poeder aangebracht om de huid van het gezicht lichter te maken en wat mascara op de ogen om de blik te intensiveren; oogschaduw werd altijd genuanceerd en licht gebruikt. Om een ​​blush-effect op de wangen te creëren, kon men bijvoorbeeld rode biet gebruiken, bekend om zijn typische felle kleur die ook stoffen kon kleuren.

Het echte middelpunt van de make-up van deze jaren waren de lippen en de favoriete kleur om ze te verven was natuurlijk rood, een symbool van kracht, uithoudingsvermogen en wedergeboorte. Een rood dat dekkend of glanzend kan zijn dankzij het gebruik van glycerine, het eerste echte prototype van glans. De vorm van de lippen werd eerst getekend met een potlood en vervolgens gevuld met kleur, en het was strikt in de vorm van een hart. Het haar werd lang of kort gedragen, maar krullen hadden altijd de voorkeur, vooral bij lang haar, dat werd geborsteld en vervolgens op de schouders viel, waardoor dat typische golvende effect ontstond.

Kortom, het was een decennium waarin, ondanks alle moeilijkheden in verband met de oorlog, vrouwen de moed niet verloren en bijdroegen aan het maken van een eenvoudige maar zeer elegante make-up. De jaren ’50 zorgde voor een omwenteling, met gekleurde foundations en de ontwikkeling van de cosmetica-industrie. Laten we niet vergeten dat deze jaren zo ver van ons in werkelijkheid een constante bron van inspiratie zijn voor de mode van vandaag en een voorbeeld voor iedereen: met een beetje kun je veel doen!

Advertisement