Bisschop schokt kinderen tijdens mis: “De Kerstman bestaat niet, het is jullie vader of oom”

Janine image
door Janine

11 December 2021

Bisschop schokt kinderen tijdens mis: “De Kerstman bestaat niet, het is jullie vader of oom”
Advertisement

We zijn allemaal kind geweest en we weten allemaal heel goed dat we, toen het bijna Kerstmis was, niet konden wachten om een brief aan de Kerstman te schrijven zodat hij ons wat speelgoed kon brengen dat we al heel lang wilden hebben; toen werden we tieners en realiseerden we ons dat die oude man met de witte baard, de rode jurk en de onmiskenbare muts hoogstwaarschijnlijk niets meer was dan een (mooie) legende die was ontstaan om de kerstverbeelding van de kleintjes te voeden. De teleurstelling toen we dat ontdekten, was enorm…

via AGI

Advertisement
James Bradley/Wikimedia Not The Actual Photo

James Bradley/Wikimedia Not The Actual Photo

Maar ondanks alles is het altijd mooi om al het moois en de magie van Kerstmis samen met de jongste kinderen te vieren, want dankzij hen en hun onwankelbare vertrouwen in de goedmoedige en genereuze figuur van de Kerstman zijn deze feestdagen uniek en onnavolgbaar, ook voor de ouders die al volwassen zijn. Er zijn echter mensen die niet positief staan ​​tegenover de legendarische figuur van de Kerstman, omdat het een symbool is van consumentisme dat Kerstmis decennia lang heeft getransformeerd in een puur kapitalistische viering die totaal los staat van de diepste en meest religieuze betekenis ervan.

De bisschop van Noto, een charmant stadje in de Siciliaanse provincie, schokte veel van zijn kleine gelovigen tijdens de viering van een festival in de basiliek van de stad; tijdens zijn openbare toespraak reflecteerde bisschop Antonio Staglianò op de figuur van San Nicola van Bari (historische figuur die aanleiding gaf tot de legende van de kerstman) met zeer harde woorden die het grote en kleine publiek dat aanwezig was letterlijk schokte: “De Kerstman bestaat niet, ik wil jullie vertellen dat de rode kleur van de jurk die hij draagt, door Coca Cola is gekozen, puur voor de verkoop."

Je kunt je de gezichten voorstellen van de kleine gelovigen toen ze plotseling deze woorden hoorden: was het allemaal waar wat de bisschop van Noto zei? De ouders die er waren, voelden zich over het algemeen in verlegenheid gebracht, omdat ze niet wisten hoe ze de kinderen de betekenis van die ogenschijnlijk zo harde woorden, zonder magie, moesten uitleggen.

Advertisement
Picryl/Not The Actual Photo

Picryl/Not The Actual Photo

Na de golf van controverse tegen hem antwoordde bisschop Staglianò als volgt: "Ik zei dat de Kerstman geen historisch persoon is zoals Sinterklaas, aan wie het fictieve personage is ontleend. Ik moedigde de jongsten aan om de Kerstman een meer belichaamd idee te geven om het wachten en vooral de uitwisseling van geschenken beter kunnen beleven. Als de Kerstman Sinterklaas is, moeten kinderen zich openstellen voor een gevoel van wederzijdse hulp, voor de solidariteit van geschenken voor de armste kinderen. "

Wat vind je van de woorden van deze bisschop? Hoewel hij de waarheid heeft verteld en Kerstmis heeft herleid tot zijn religieuze wortels, denk je ook niet dat hij de zorgeloosheid van de kleintjes van streek heeft gemaakt?

Advertisement