"Ze lieten me niet aan boord gaan omdat ik te zwaar ben”: ze wint een geschil met de luchtvaartmaatschappij

Janine image
door Janine

09 Februari 2023

"Ze lieten me niet aan boord gaan omdat ik te zwaar ben”: ze wint een geschil met de luchtvaartmaatschappij
Advertisement

Tegenwoordig laten veel mensen zich beïnvloeden door de onbereikbare schoonheidsnormen die door sociale media zijn vastgesteld: dankzij filters, make-up en lichtspel lijkt iedereen "perfect" en in vorm, maar de realiteit is heel anders. Deze vertekende perceptie heeft echter ook sommige soorten mensen beïnvloed, waardoor ze degenen die niet aan deze normen voldoen, anders behandelen.

Een treffend voorbeeld van dergelijk gedrag werd getoond door het personeel van een luchtvaartmaatschappij, die werd veroordeeld tot het vergoeden van een plus-size model nadat ze had uitgelegd dat het personeel haar het gevoel gaf "een monster" te zijn.

via DailyMail

Advertisement

De hoofdpersoon van deze beproeving is het Braziliaanse model Juliana Nehme, 38 jaar oud. De vrouw zei dat het personeel van de luchtvaartmaatschappij waarmee ze zou reizen haar verhinderde aan boord te gaan van een vlucht van Beiroet naar Doha omdat ze "schuldig" was aan overgewicht: "In plaats van me een terugbetaling van 940 euro op het ticket aan te bieden, vroegen ze me 3.000 euro extra voor een eersteklas stoel, om een ruimere stoel te hebben. Voor hen was het alsof ik niet menselijk was. Ik was een monster dat niet aan boord kon komen", zei ze.

Juliana was op reis met haar moeder en de twee vrouwen misten hun vlucht. Dit maakte de 38-jarige nog verdrietiger en ze begon zich ook schuldig te voelen: "Ik heb mijn moeder zelfs meerdere keren om vergeving gevraagd. Ik zei: 'Mam, vergeef me, want door mijn omvang kon je niet naar huis'. Maar ze zei dat het niet mijn schuld was”, voegde ze eraan toe. Eenmaal thuis spande Juliana een rechtszaak aan tegen de luchtvaartmaatschappij, die haar moest betalen voor sessies van psychotherapie om de vernedering die ze onderging te boven te komen.

Advertisement

Het bedrijf betaalt haar gedurende minimaal één jaar een wekelijks bezoek ter waarde van 70 euro, voor een totaal van 3.500 euro vergoeding. Rechter Renata Martins de Carvalho zei dat "het verlenen van dringende psychologische hulp een redelijke en evenredige maatregel is om ervoor te zorgen dat de stressvolle en traumatische gebeurtenis wordt overwonnen".

De luchtvaartmaatschappij zei dat ze nog geen officiële communicatie over de uitspraak heeft ontvangen: "Indien nodig zal echter onmiddellijk enige opheldering worden verstrekt aan de bevoegde autoriteiten. We maken van deze gelegenheid gebruik om onze klanten gerust te stellen dat de luchtvaartmaatschappij alle passagiers met respect en waardigheid behandelt, en in overeenstemming met de praktijken en voorschriften van de luchtvaartindustrie", aldus een woordvoerder.

Hoe zou jij hebben gereageerd in plaats van Juliana?

Advertisement