Waarom zouden baby's tot 9 maanden blootsvoets moeten blijven? Een fysiotherapeut legt het uit

Janine image
door Janine

25 Juli 2023

Waarom zouden baby's tot 9 maanden blootsvoets moeten blijven? Een fysiotherapeut legt het uit
Advertisement

Als je een kind krijgt, is het eerste waar je misschien aan denkt hoe je het kunt beschermen. Het beschermen tegen alles en hem helpen bij een serene en vreugdevolle groei. Soms zijn er echter voorzorgsmaatregelen die op de een of andere manier overdreven kunnen zijn, vooral voor de gezondheid die elke ouder zo na aan het hart ligt. Hoe is het mogelijk? Als dit de vraag is die je jezelf stelt, leggen we je meteen uit wat we bedoelen.

We zijn ons er terdege van bewust dat ons lichaam een ​​perfecte machine is met alle gewrichten op hun plaats en elk afzonderlijk element dat met de andere functioneert. Goed. Als een van deze onderdelen niet de aandacht krijgt die het verdient, kan dit tot verschillende problemen leiden, vooral als de fout op jonge leeftijd optreedt. Laten we als voorbeeld de voeten nemen.

via Revistas Cientificas Complutenses

Advertisement
Pxfuel - Not the actual photo

Pxfuel - Not the actual photo

We weten allemaal dat ze het deel van het lichaam zijn dat ons actief in staat stelt om op welke manier dan ook te staan, lopen en bewegen. Ze zijn onze fundamenten en daarom moeten ze goed worden behandeld. Om hiervoor te zorgen, moet je daarom beginnen vanaf het moment dat je klein bent en in de leeftijdsgroep tussen 0 en 12 maanden.

De voeten zijn het eerste echte contact van de kleine met de buitenwereld, ze zijn het middel om nieuwe sensaties te ervaren, en de weg naar "avontuur" om iets te ontdekken. Na de eerste fase waarin hij kruipt, komt de baby in de fase van rechtop zitten. Het is hier dat men voorzichtig moet zijn met hoe zijn voet rust, hoe hij zich beweegt en interageert met een nieuwe vorm van verkenning. Juist op dit moment is het belangrijk om de voetjes van de kleintjes niet in schoenen te stoppen, maar de voet vrij te laten. Waarom? Een fysiotherapeut legde het uit.

Advertisement
Pexels - Not the actual photo

Pexels - Not the actual photo

Isabel Gentil García, onderzoeker aan de Faculteit Verpleegkunde, Fysiotherapie en Podotherapie aan de Complutense Universiteit van Madrid, heeft uitgebreid gestudeerd op het gebied van podotherapie en is tot een conclusie gekomen. Tijdens de groeifase van een kind, vooral binnen de leeftijd van 9 maanden, is het van essentieel belang dat hij zich zoveel mogelijk blootsvoets beweegt.

In de allereerste levensmaanden leren de kleintjes de wereld kennen en dat doen ze vooral door middel van aanraken. Daarom is direct contact met de grond waarop ze zich bewegen cruciaal voor hun ontwikkeling. Vrij zijn van beperkingen, zoals schoenen, heeft dus de functie om kinderen veiligheid en vertrouwen te geven. Om nog maar te zwijgen van het feit dat blootsvoets zijn ook betekent dat je bepaalde ongemakken, zoals platvoeten, kunt voorkomen.

Wallpaperflare - Not the actual photo

Wallpaperflare - Not the actual photo

Kortom, schoenen ok, maar met mate en alleen als het nodig is. Als je bijvoorbeeld de kou wilt voorkomen of je kinderen wilt beschermen tegen ongelijkheden in de ondergrond en hypothetische verwondingen, is het altijd beter om sokken te gebruiken, misschien zelfs dubbel, die de voet toch een gevoel van vrijheid geven. Door de lichtheid en flexibiliteit van de stof kan je baby vrijer bewegen.

Wat vind je van het advies van Dr. García? Denk je dat het juist is?

Advertisement