11 Details Van Gewone Voorwerpen Waarvan Bijna Niemand De Functie Kent - BekijkDezeVideo.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
11 Details Van Gewone Voorwerpen Waarvan…
15 mensen die de kunst hebben geleerd om adviezen op internet niet op te volgen 19 beveiligingsoplossingen die niets veilig zullen houden

11 Details Van Gewone Voorwerpen Waarvan Bijna Niemand De Functie Kent

8.202
Advertisement

Soms kan het gebeuren dat je een heel gebruikelijk voorwerp in handen hebt en een detail opmerkt waarvan je de functie niet weet. Dit is heel begrijpelijk, omdat het onmogelijk zou zijn om alle kenmerken te weten van de dingen die we in het dagelijks leven gebruiken. Daarom hebben we 11 bijzonderheden voor je verzameld van voorwerpen of delen van het lichaam die we als vanzelfsprekend aannemen, maar interessante details kunnen verbergen.

1. De kuiltjes in golfballen

De eerste golfballen waren perfect glad, maar spelers verkozen de oude en beschadigde omdat ze na het slaan verder leken te vallen. Dus ontwikkelden de producenten in de loop van de tijd de ballen met kuiltjes: deze genereren een aerodynamisch effect waardoor de bal verder terecht komt.

2. Het gat in de donut

Dat heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met de baktijd: met het gat in het midden werd het risico vermeden dat de randen harder waren dan de binnenkant. Sommigen beweren echter dat deze vorm nuttig was om ze op te hangen en te laten zien voor de verkoop.

Advertisement

3. Het uiteinde van de papiersnijder

Velen weten het niet, maar het uiteinde van de papiersnijder dient om het mes te herstellen. Dit gedeelte (op de foto zwart) kun je namelijk verwijderen, en op het mes plaatsen: die kun je gemakkelijk afbreken door de versleten punt te verwijderen.

4. De groeven aan de randen van muntgeld

Toen muntstukken eenvoudige metalen schijven met gladde randen waren, werden ze vaak gepolijst (of gedeeltelijk uitgesneden) en gingen vervolgens door als nieuw. Om dit te voorkomen, begon men de randen te decoreren: mocht een gedeelte van de rand zijn verwijderd, zag je dat meteen!

5. Marges op schoolschriften

Voordat het gebruik van marges voor notities van leerkrachten werd gesystematiseerd, werd dit al om andere redenen gebruikt. Omdat het papier onderhevig was aan de degeneratieve werking van vocht en de aanval van knaagdieren, hadden mensen de neiging om witte randen achter te laten aan de buitenkant van het papier.

Advertisement

6. De glazen van de zonnebril

De eerste exemplaren donkere "glazen" (stukjes geperforeerd bot) werden door de Inuit-stammen gemaakt, om het landschap te bekijken ondanks de schittering van sneeuw en ijs. In de twaalfde eeuw verschenen rookkleurige lenzen in China, noodzakelijk voor rechters om emoties te maskeren tijdens processen. Pas in de twintigste eeuw kregen de brilglazen de precieze functie van afscherming van direct zonlicht.

7. Puntjes op de voorruit

Die donkere band op de voorruit is in het glas zelf gebakken. Het heeft verschillende functies: het beschermt de kit die het glas op zijn plaats houdt tegen ultraviolette stralen; het maskeert het stof dat de neiging heeft zich op te hopen aan de randen; het wordt snel warm, waardoor het glas sneller kan ontdooien in geval van lage temperaturen.

Advertisement

8. Nagelriemen

Dat wat veel mensen beschouwen als een lelijke huid aan de zijkanten van de nagels, zijn eigenlijk een vorm van bescherming. De nagel wordt namelijk blootgesteld aan schimmels en infecties, en die laag van de huid dient om ze te beschermen. Dus wees voorzichtig om ze te vaak en te diep te verwijderen!

9. De gaatjes onder het hangslot

Het hangslot is meestal iets dat wordt blootgesteld aan het weer, omdat het vaak buiten wordt gebruikt. De gaten worden gebruikt om, in geval van nood, het mondstuk van de olie dispenser in te brengen.

Advertisement

10. De "R" naast een logo

Waarschijnlijk wist je dit al, de "R" staat naast het logo om aan te tonen dat het merk officieel geregistreerd staat en dat daarom het ongeoorloofde gebruik of een kopie kan worden onderworpen aan juridische stappen.

11. De lijnen op de koptelefoonaansluiting.

foto: Maxpixel

Je hebt vast wel gemerkt dat de koptelefoonaansluiting twee of drie lijnen (wit, zwart of gekleurd) langs het metalen oppervlak heeft. Ze worden gebruikt om de verschillende delen van de aansluiting te scheiden, elk gebruikt voor een andere functie: van de connector gaan de draden bijvoorbeeld naar de rechter en linker koptelefoon, en moeten apart blijven zitten.

Advertisement

Dit vind je misschien ook interessant:

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement
x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt