Pantoffels altijd schoon en ontsmet in de winter: er is niet veel voor nodig met deze eenvoudige tips

Janine image
door Janine

10 December 2021

Pantoffels altijd schoon en ontsmet in de winter: er is niet veel voor nodig met deze eenvoudige tips
Advertisement

Als het zomer is en we onze slippers dragen die hoofdzakelijk van plastic zijn gemaakt, letten we misschien niet te veel op het vuil dat zich onder de zool of binnenkant ophoopt, misschien juist omdat we de neiging hebben om ze zonder sokken te dragen, maar wanneer de eerste koude seizoenen eraan komen en de slippers worden vervangen door warmere pantoffels, moeten we er rekening mee houden dat deze af en toe een goede poetsbeurt nodig hebben, zowel van binnen als van buiten, en een grondige hygiëne. Hier lees je hoe je het thuis kunt doen, in slechts een paar stappen en met een paar gemakkelijk te verkrijgen producten.

via The Spruce

Pixabay/Not The Actual Photo

Pixabay/Not The Actual Photo

Als je stoffen of synthetische pantoffels hebt:

Gebruik eerst een borstel, maar ook een doek of vochtige doekjes om de zool te reinigen van vuil, maar wees voorzichtig: als er bepaalde vlekken zijn, zoals die van olie of voedsel, moeten deze eerst worden behandeld en verwijderd met vlekkenverwijderaars of met zelfgemaakte methoden. Laat ongeveer 15 minuten inwerken voordat je je pantoffels gaat wassen.

Als er bepaalde vlekken (voedsel, olie of andere) zijn, moeten deze worden voorbehandeld. Je kunt vlekkenverwijderaars of je favoriete doe-het-zelf-methoden gebruiken. Laat de producten echter minimaal een kwartier inwerken voordat je de schoenen gaat wassen.

Wil je ze in de wasmachine wassen dan kun je ze bij een was met soortgelijke kleuren doen, een wasprogramma op 40 graden is de beste keuze. Voeg vervolgens een paar eetlepels zuiveringszout toe aan de trommel of teil.

Wil je ze met de hand wassen? Vul een bak met warm water en voeg een lepel wasmiddel en twee lepels zuiveringszout toe, laat de pantoffels ongeveer 30 minuten weken, wring ze uit om het overtollige water eruit te laten, leeg de bak en vul deze met schoon water, en spoel de pantoffels weer af. Om de zeepbellen te verwijderen, houd je ze onder stromend water en wring je ze opnieuw uit. Dan hoef je ze alleen nog maar aan de lucht te laten drogen op een geventileerde plaats of nog beter, in de zon.

Als je suède of met leer gevoerde pantoffels hebt:

  1. Maak de zool goed schoon
  2. Verwijder vuil van de bovenkant met een geschikte borstel
  3. Gebruik maizena of talkpoeder op olieachtige vuilvlekken, laat het ze absorberen en borstel het dan allemaal weg.
  4. Als de binnenkant van bont is, doe dan wat zuiveringszout om het oppervlak te bedekken, verwijder dan alles met een borstel, maar laat het eerst ongeveer een uur inwerken.
  5. Om de binnenkant te wassen, bevochtig je het aangetaste deel met een halve liter warm water en een theelepel wasmiddel voor wol en fijne was, wrijf het op het vuile deel totdat het vlekken en vuil verwijdert.
  6. Droog aan de lucht zoals eerder uitgelegd.

Advertisement
Guardachevideo

Guardachevideo

En leren pantoffels?

Het enige wat je hoeft te doen is de zool en vervolgens de bovenkant met een geschikte borstel of doek schoon te maken en het werk af te maken met een reiniging op basis van specifieke producten voor het leer, die voor normale schoenen worden gebruikt. Als je daarna de binnenkant wilt wassen, is het voor het beste resultaat aan te raden zadelzeep te gebruiken.

Heb jij deze zelfgemaakte tips al eens geprobeerd? Wat vond je er van? Zijn je je winterpantoffels goed schoongemaakt?

Advertisement