Zes eenvoudig te volgen stappen om je vriezer goed te ontdooien

Janine image
door Janine

04 December 2021

Zes eenvoudig te volgen stappen om je vriezer goed te ontdooien
Advertisement

Het is bekend dat de koelkast en vriezer heel vaak moeten worden ontdooid; er is geen vaste regel die ons vertelt hoe vaak we dat moeten doen, maar toch zou minstens één keer per jaar perfect zijn. Velen van ons vergeten echter in de loop van de maanden de koelkast of vriezer goed te ontdooien en blijven deze maar vullen met verse of diepgevroren producten. Als er in dit geval geen ruimte is om de vriezer te ontdooien, wat moet je dan doen?

via Good Housekeeping

Advertisement
Peter Galvin/Flickr

Peter Galvin/Flickr

Om deze onnodige ophoping in de koelkast en in het vriesvak te voorkomen, raden we aan deze zes stappen in de praktijk te brengen om het correct, snel en effectief te ontdooien:

  • Maak de koelkast en vriezer leeg: probeer de dag te programmeren waarop je hem wilt ontdooien, want op deze manier heb je niet alleen tijd om een ​​tijdelijke plek te vinden om vers of bevroren voedsel te bewaren (misschien een tweede vriezer of een draagbare koelkast, thermische tassen, of gewoon de beschikbaarheid van vrienden, buren of familieleden) maar ook om alle interne compartimenten volledig leeg te halen om te worden ontdooid.
  • Zet de stroom uit: het zou voor de vriezer op zich geen probleem zijn, maar als het vriesgedeelte dezelfde aansluiting heeft als de stroom van de koelkast, zou dit betekenen dat de temperatuur van de koelkast stijgt en dat deze harder zal moeten "werken". Het advies is eigenlijk om zowel de vriezer als de koelkast uit te zetten en een alternatieve en tijdelijke plek voor de etenswaren te zoeken.
  • Het ijs aan de binnenkant smelten: om het ontdooiproces te versnellen, raden we je aan om jezelf te wapenen met vochtige doeken en een kom met warm water; plaats deze laatste in de vriezer om het ontdooiproces te versnellen, terwijl je het oppervlak van de vriezer afdekt met de vochtige doeken; als het snel doorweekt raakt, wring dan de doeken snel uit, en help jezelf eventueel met een haardroger.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

  • In het geval van harder en resistenter ijs: als er hoeken zijn waar het ijs bijzonder resistent is, kun je het verwijderen met houten pollepels, zonder kracht te gebruiken, maar het voorzichtig te verwijderen, of je kunt kleine kommen met warm water onder deze hoeken zetten om het totale ontdooiproces te versnellen.
  • Reinig het interne compartiment: zodra de ontdooifase is voltooid, reinig je de binnenkant van de vriezer met een ontsmettingsmiddel, of met zeep met toevoeging van citroen en azijn. Afspoelen met warm of lauw water en dep het daarna droog.
  • Zet de vriezer weer aan: steek de stekker weer in het stopcontact en wacht tot deze de juiste temperatuur heeft bereikt (meestal -18 graden voor moderne diepvriezers), en plaats het bevroren voedsel er weer in.

Makkelijk, nietwaar?

Advertisement