De moka grondig schoonmaken: drie handige tips om hem er weer als nieuw uit te laten zien met alleen natuurlijke ingrediënten

Janine image
door Janine

06 December 2021

De moka grondig schoonmaken: drie handige tips om hem er weer als nieuw uit te laten zien met alleen natuurlijke ingrediënten
Advertisement

Iedereen geniet overdag graag van een heerlijk momentje, een moment dat zich kenmerkt door ontspanning en veel smaak; in dit geval is er niets beter dan te genieten van een kopje koffie die je we plekke maken met de moka die we in huis hebben. We gebruiken hem meerdere keren per dag, totdat dit traditionele apparaat na verloop van tijd en bij te veel gebruik begint te slijten. In deze gevallen is een grondige reiniging van de moka vereist.

via Southern Living

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Vandaag willen we je enkele zeer praktische en gemakkelijke tips geven om je moka grondig schoon te maken zonder noodzakelijkerwijs je toevlucht te nemen tot producten die soms niet geschikt zijn; hier lees je hoe je met absoluut natuurlijke ingrediënten schimmel, vuil, kalkaanslag en slechte geuren uit je percolator verwijdert.

  • Witte azijn: als je sporen van schimmel of nare geurtjes uit de moka wilt verwijderen, kun je een gebruikscyclus leeg beginnen met alleen witte azijn en water in gelijke delen; als je wilt, kun je een theelepel zout toevoegen aan het reservoir. Je zult zien, de resultaten zullen voldoening gevend zijn!
  • Citroenzuur: Als je de moka al heel lang niet hebt gebruikt en je realiseert je dat deze grondig moet worden schoongemaakt omdat er veel kalkresten achterblijven, kun je het zeer handige citroenzuur gebruiken. Het enige wat je hoeft te doen is het waterreservoir tot aan het ventiel te vullen met gelijke delen citroenzuur en water en vervolgens een lege cyclus uit te voeren. Als je wilt, kun je voor een beter resultaat een theelepel zout oplossen in het reservoir en een theelepel in het filter. Als alle vloeistof uit de moka is gekomen, laat je deze een half uur gesloten staan ​​en giet hem dan helemaal leeg; help jezelf indien nodig met een oude en ongebruikte tandenborstel om kalkaanslag of andere aanslag te verwijderen, spoel af met warm water en droog het apparaat onmiddellijk daarna.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

  • Zuiveringszout: Een mengsel van zuiveringszout en water is de perfecte manier om de buitenkant van het apparaat schoon te maken als deze vuil of aangekoekt is, met behulp van een niet-schurende spons. De schurende spons moet daarentegen worden gebruikt met water en zuiveringszout om de binnenkant van de moka grondig schoon te maken. Net als bij citroenzuur en witte azijn, kun je een lege kookcyclus starten met het reservoir gevuld met gelijke delen zuiveringszout en water, maar opgelet: voordat je koffie zet, is het beter om een ​​cyclus te starten met alleen water of door slechts één eetlepel koffie in het filter te gieten. Je weet maar nooit.

Heb je deze natuurlijke ingrediënten weleens geprobeerd op je oude, versleten moka? Was je tevreden? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Advertisement