Docent geeft een studente een schouderklopje en betaalt er een hoge prijs voor

Janine image
door Janine

07 Juni 2023

Docent geeft een studente een schouderklopje en betaalt er een hoge prijs voor
Advertisement

De relatie tussen leerkrachten en leerlingen is essentieel voor de voorbereiding van jongeren, maar is niet altijd gemakkelijk te beheren, vooral in de pubertijd: enerzijds moeten leerkrachten hun gezag uitoefenen door het respect en vertrouwen van de leerlingen te verkrijgen, en anderzijds moeten jongeren de rol en waarde van leraren erkennen, zonder zich onderdrukt of vernederd te voelen.

De grens tussen discipline en "vertrouwen" is delicaat om vast te stellen en te respecteren. Een controversiële zaak op een school in Frankrijk bracht een leraar van een lyceum in Saint-Malo (Bretagne) voor de rechter. Maar laten we eens kijken wat er in detail is gebeurd.

via Actu

Pexels - Not the Actual Photo

Pexels - Not the Actual Photo

De professor, een 63-jarige man, gaf toe dat hij een studente van de vierde klas een schouderklopje gaf omdat ze haar proefwerk niet zorgvuldig had afgelegd. De episode vond plaats in 2020 en wekte gemengde reacties op bij de leerlingen die in de klas zaten.

Sommige jongeren wuifden het gebaar van de leraar weg en noemden het een grap of een licht duwtje. Ook andere studenten prezen de professionaliteit en sympathie van de man. Geen van hen beschouwde het gebaar als “ernstig”.

Het strafrechtelijk hof vond dit echter een onterecht gebaar en sprak haar veroordeling uit over de professor. «Misschien is het een ongepast gebaar. Maar het is een schouderklopje, iets wat je als vrienden onder elkaar doet», aldus zijn advocaat Charlotte Hunot.

Advertisement
Pexels - Not the Actual Photo

Pexels - Not the Actual Photo

De rechter legde uit dat hij gelooft "dat de daad opzettelijk was, ook uitgevoerd op bevel van een grap of een berisping, en mogelijk de integriteit van de student heeft geschaad". De leraar werd veroordeeld tot het betalen van een boete van 5 euro voor een periode van 100 dagen. Zijn advocaat heeft aangekondigd in beroep te gaan tegen deze straf, die hij buitensporig vindt.

Een zaak die veel vragen oproept over de relatie tussen docenten en leerlingen, de grens tussen discipline en "vertrouwen" en de rol van justitie bij het oplossen van schoolconflicten. Wat denk jij ervan?

Advertisement