Er zit een vreemd wit draadje in rauwe eieren: wat is het?

Janine image
door Janine

10 Juli 2023

Er zit een vreemd wit draadje in rauwe eieren: wat is het?
Advertisement

Wie heeft nog nooit eieren gegeten en gekocht, en ze op vele manieren klaargemaakt? Een goed en zeer belangrijk voedsel in de voeding van ons allemaal, rijk aan eiwitten en laag in calorieën, een eenvoudige en onmiddellijke oplossing wanneer je niet weet wat je moet koken, maar toch iets lekkers wilt eten.

We weten allemaal dat de belangrijkste onderdelen van het ei er twee zijn: eiwit en dooier. Maar heb je ooit een klein wit draadje opgemerkt dat af en toe verschijnt als dit voedsel uit de schaal komt en nog rauw is? Als je het nog nooit hebt opgemerkt en niet weet wat het is, is het tijd om er samen achter te komen.

via My Recipes

Advertisement
Pxfuel - Not the actual photo

Pxfuel - Not the actual photo

Gebakken, zachtgekookt, als omelet, roerei en op veel andere manieren en recepten, vormt het ei de basis van elk type dieet en, we moeten toegeven, het is uitstekend om van te genieten bij veel ander voedsel. Om het te consumeren, is het natuurlijk noodzakelijk om het uit de schaal te halen. Als deze operatie eenmaal is voltooid en het ei nog rauw is, zie je mogelijk een witte vlek, een draadje, naast de dooier en het eiwit.

Jarenlang heeft dit deel van het ei vele interpretaties gehad, van degenen die het beschouwden als de navelstreng van het ongeboren kuiken, tot degenen die het zagen als een soort ader van het voedsel zelf. In werkelijkheid is het dat allesbehalve en heeft het een heel specifieke functie.

Advertisement
Pxhere - Not the actual photo

Pxhere - Not the actual photo

Bekend bij experts als chalaza, heeft het draadje van eiwit de taak om de dooier aan het binnenmembraan van de schaal te binden, zodat het gele deel van het ei niet breekt voordat het wordt geopend. Elk heeft er twee aan de binnenkant, om de verbinding met zowel het bovenste als het onderste deel van de schaal te behouden.

Deze draden zijn vooral zichtbaar in verse eieren en zijn een indicatie van de goedheid van dit product. Als ze er niet zijn, kan het ei zelfs aan kwaliteit inboeten en niet meer zo lekker zijn om te consumeren. Om nog maar te zwijgen van het feit dat ze volledig eetbaar zijn, ze hoeven helemaal niet te worden verwijderd voordat ze worden geconsumeerd en als ze eenmaal gekookt zijn, vormen ze een onbepaald geheel met de rest van het eiwit en zie je ze niet eens meer terug.

Heb je deze draadjes ooit in eieren opgemerkt, wist je wat ze waren en wat hun naam was?

Advertisement