Kinderen die helpen met huishoudelijke taken hebben meer kans om succesvol te zijn in het leven

Janine image
door Janine

09 Augustus 2023

Kinderen die helpen met huishoudelijke taken hebben meer kans om succesvol te zijn in het leven
Advertisement

Het geldt zeker niet voor alle landen, maar er zijn er velen die hun kinderen laten wennen aan het leven zonder thuis praktisch "een vinger uit te steken". Moeder- en vaderliefde leiden er vaak toe dat iemand denkt dat het “ontzeggen" van zijn kinderen van een aantal onaangename taken een blijk van genegenheid is. Maar dat is niet zo.

Als het de bedoeling van deze ouders is om toekomstige inspanningen te voorkomen die onvermijdelijk zullen zijn in de toekomst van hun kinderen, dan is het misschien niet het beste idee om na te streven. Sommige onderzoeken suggereren zelfs hoe belangrijk het is om kinderen onmiddellijk verantwoordelijk te maken, al op een leeftijd van een paar jaar: deze keuze zou het verschil kunnen maken bij het "vormgeven" van bewuste en succesvolle volwassenen.

via Inc

Advertisement
Freepik - Not the actual photo

Freepik - Not the actual photo

Als we er even over nadenken, is deze stelling eigenlijk meer dan congruent met kinderen laten spelen: als ze wat leren terwijl ze plezier maken, kunnen ze zelfs door wat kleine huishoudelijke klusjes te doen echt veel leren.

In feite zal het kind een gevoel van verantwoordelijkheid ontwikkelen en zal het vooral worden geconfronteerd met enkele kleine uitdagingen die hem zullen aansporen om het beter te doen en om tevreden te zijn wanneer hij er in plaats daarvan in slaagt de hem toevertrouwde taak te volbrengen. Simpele klusjes zijn voldoende, we moeten niet overdrijven, laat dat duidelijk zijn: afwassen, afstoffen, kleding ophangen/opvouwen en ga zo maar door.

Er is nog een heel belangrijk aspect waarmee rekening moet worden gehouden: als we een kind een "plicht" toevertrouwen, vertrouwen we hem, laten we weten dat we in hem geloven en dat we denken dat hij het op eigen kracht kan doen. Dit feit zal niet alleen het zelfrespect van de kleintjes helpen, maar het zal ze ook het gevoel geven dat ze nuttig zijn!

Advertisement
Freepik - Not the actual photo

Freepik - Not the actual photo

Ter ondersteuning van wat zojuist is gezegd, hebben verschillende onderzoeken verschillende steekproeven gedaan door gezinnen te vergelijken die hun kinderen niets in het huishouden lieten doen, en gezinnen die dat wel deden.

Uit de door het onderzoek verzamelde gegevens bleek dat volwassenen die opgroeiden in een omgeving waar ze kleine taken kregen, nu tevreden waren met hun leven in het algemeen.

Bovendien was hun carrière ook positief beïnvloed door die ervaringen uit het verleden: de herinnering aan kleine dagelijkse uitdagingen slaagt erin om een ​​kind op een bepaalde manier voor te bereiden op wat de obstakels zullen zijn die hij tijdens zijn leven zal tegenkomen. Aarzel dus niet en moedig je kinderen aan om wat kleine huishoudelijke klusjes te doen: daar profiteert iedereen van!

Advertisement