Wat gebeurt er als een gekko het huis binnenkomt? De tijd is gekomen om erachter te komen

Janine image
door Janine

09 Augustus 2023

Wat gebeurt er als een gekko het huis binnenkomt? De tijd is gekomen om erachter te komen
Advertisement

Onder de vele reptielen die in de wereld aanwezig zijn, is een van de meest voorkomende en bekende ongetwijfeld de gekko. Een leuk en behendig diertje, we zien hem vaak buiten tijdens de zomeravonden op zoek naar insecten om te eten, dwalend rond de lampjes op de terrassen en in de tuinen. Maar we weten ook dat ze, met hun capaciteiten, gemakkelijk onze huizen binnensluipen, om nog maar te zwijgen van het feit dat er de laatste tijd zelfs velen als huisdier worden gekozen.

De vraag rijst dan: is het terecht of niet dat deze wezens in huis zijn en heel dicht bij ons mensen? Daar komen we nu achter.

Advertisement
GuidoB/Wikimedia

GuidoB/Wikimedia

Gekko's komen veel voor, vooral in sommige geografische gebieden. Door velen worden ze geassocieerd met kleine geluksbrengers, dus als we ze in onze buurt vinden, zijn het bijna schattige beschermingen tegen pech. Maar dit zijn slechts bijgelovige gedachten. In werkelijkheid heeft de aanwezigheid van gekko's, vooral in onze huizen, zowel positieve als negatieve implicaties.

Het is heel positief om er een te hebben, of het nu bij toeval in huis is gekomen of als huisdier is gekozen. Deze reptielen zijn belangrijk voor het evenwicht van het ecosysteem en zijn erg nuttig omdat ze op een volledig natuurlijke manier de verspreiding van vervelende insecten zoals muggen, vliegen of spinnen kunnen beheersen. Als je ze in huis hebt, betekent dit dus dat je van de insecten die ons zo irriteren afkomt, zonder het gebruik van insecticiden, wat vanuit dit oogpunt helpt om het huis schoon te houden.

Advertisement
Praveenp/Wikimedia

Praveenp/Wikimedia

Aan de andere kant kan hun aanwezigheid ook voor enige overlast zorgen. Allereerst kunnen de eiwitten in het speeksel en de huid van gekko's voor sommigen vervelend zijn en, als ze ermee in contact komen, lichte irritatie veroorzaken. Bovendien produceren deze vriendelijke acrobaten, net als alle levende wezens, ook uitwerpselen, die moeilijk te verwijderen zijn, vooral als ze zich ophopen naast deuren en ramen.

Ondanks alles mogen we echter niet vergeten dat ze nooit abrupt weggejaagd mogen worden, maar, indien ongewenst, buiten de huizen 'vergezeld' moeten worden. Ze zijn erg belangrijk in de balans van ons ecosysteem, dus ze mogen niet slecht worden behandeld. We moeten er ook rekening mee houden dat ze volkomen ongevaarlijk zijn en geen gevaar voor de mens vormen.

Immers, laten we dat niet vergeten, ze kunnen ons altijd geluk brengen, toch? Vind jij ze leuk?

Advertisement