Hoe je het wasmiddel goed moet doseren voor het doen van de was

door Skip

31 Augustus 2023

Hoe je het wasmiddel goed moet doseren voor het doen van de was
Advertisement

Ervoor zorgen hoe je eruitziet betekent niet alleen dat je een strak afgetraind lichaam hebt door sporten of diëten. Het betekent ook dat je je kleedt op een bepaalde manier dat je jezelf perfect en netjes presenteert.

Maar om dat te kunnen doen moet je noodgedwongen ook wel nadenken over hoe je je kleding wast. Een kledingstuk dat een vlek heeft of dat is verschoten van kleur, ja daar maak je zeker geen goede indruk mee. Het is dus echt wel belangrijk je weg te kennen in alle producten en hoe je die gebruikt om de wasmachine op een goede manier te gebruiken. Laten we stap voor stap kijken wat je moet doen en welk wasmiddel je het beste voor welk wasgoed gebruikt.

Advertisement
Hoe je het wasmiddel goed moet doseren voor het doen van de was - 1

Een wasmachine is nu gewoon iets waar niet zonder kunt, in elk huis is er bijna wel een te vinden. Maar weet je zeker dat je hem wel gebruikt zoals het echt hoort? En dat je precies weet wasmiddel je gebruikt voor een bepaald kledingstuk? De dosering kan al heel erg verschillen en kan serieus van invloed zijn op je wasresultaat en dus ook op je kleding.

Dus gaan we in deze korte gids uitzoeken wat je met welk product het beste zou kunnen wassen. Voor lichte kleding en kleding met vlekken wil je liever waspoeder hebben omdat het een goede vlekverwijderaar is. Maar voor gekleurd wasgoed wil je dan weer vloeibaar wasmiddel.

De capsules, hoewel die duurder zijn, zijn beter om te gebruiken als je geen foutieve dosering wilt: er zit namelijk de perfecte hoeveelheid in om de was te doen. Dus hoe weet je dan wat de juiste dosering is voor waspoeder en vloeibaar wasmiddel?

Advertisement
Freepik

Freepik

Het antwoord is simpeler dan je zou denken. Los van het type wasmiddel, gebruik de flacon, daar staat op hoeveel je idealiter moet gebruiken! Maar belangrijk is om hierbij te bedenken dat de grootte van de wastrommel en het gewicht van het wasgoed van invloed is geweest op die hoeveelheden. Laten we hier een voorbeeld van erbij pakken.

Voor een wasmachine met een capaciteit van 5 tot 8 liter moet je in het algemeen ongeveer 35, 40 ml aan product toevoegen. De dop van elke fles kan waarschijnlijk ook dienstdoen als doseerdop. In die dop zie je streepjes, aan de hand daarvan kan je precies de hoeveelheid vloeistof afmeten die je in de dop wil gieten.

Het is heel belangrijk dat je de trommel nooit tot de rand vult er moet namelijk genoeg ruimte zijn voor de was dat dit goed gecentrifugeerd kan worden. Tot slot is er nog iets wat een "geslaagde wasronde" beïnvloedt en dat is het water wat je gebruikt. Ja dat lees je goed.

Op basis van de waterhardheid, dus op basis van de calciumionen en magnesiumionen die in het water zitten, zal er in meer of mindere mate kalk in het water zitten. In geval bvan hard water (meer kalk) is het verstandig en gepast om de dosering aan te passen zoals dat op het product staat aangegeven en om een beetje wasverzachter toe te voegen. Je kan de waterhardheid testen door teststrips te kopen die op kalk reageren. Die kan je waarschijnlijk kopen bij een bouwmarkt. Kende jij deze trucs al?

Advertisement