Hoe je schoenen zo aan te passen dat ze als gegoten zitten

door Natasja

29 September 2023

Hoe je schoenen zo aan te passen dat ze als gegoten zitten
Advertisement

Of het nu uit mode of noodzaak is, we wisselen allemaal van kleding en dat levert soms een probleem op: de maat. In een steeds modernere en technologiezuinigere maatschappij kiezen veel mensen ervoor om hun aankopen online te doen, inclusief schoenen - die normaal gesproken gepast en geprobeerd moeten worden - waardoor hun verwachting en verlangen soms omslaat in een bittere teleurstelling: gloednieuwe schoenen zijn misschien te klein...

Gelukkig zijn er enkele slimmigheidjes, kleine 'trucjes', die misschien 'de situatie kunnen redden' door te voorkomen dat je de aankoop terugstuurt en ons tevreden te stellen. Laten we deze trucjes eens samen bekijken.

Advertisement

Tips en trucs voor het vergroten van schoenen

Tips en trucs voor het vergroten van schoenen

cosmin1189/Freepik

De maatconversie is soms niet goed gespecificeerd op sommige e-shops (online sites) of misschien zijn wij degenen die er niet op hebben gelet dat we een Aziatisch maatproduct hebben gekozen in plaats van bijvoorbeeld de Europese maat. Hoe dan ook, wat de reden ook is, het is helemaal niet prettig om een paar schoenen vast te houden die pijn doen als je ze draagt omdat ze te strak zitten.

Om de stof losser te maken, als dat mogelijk is, kun je echter een aantal strategieën toepassen: je kunt door het huis lopen met de schoenen aan, misschien met dikke sokken aan, zodat ze de vorm van onze voeten beginnen aan te nemen.

Of je kunt een plastic zak met een ritssluiting in de schoenen stoppen, deze vullen met water en vervolgens in de vriezer stoppen: op deze manier zal, wanneer het water in ijs verandert, ook het volume veranderen en zal het ontstane 'obstakel' de schoenen aanzienlijk vergroten. Maar dat is nog niet alles.

Advertisement

Andere trucs voor het dragen van strakke schoenen

Een andere oplossing voor ons probleem kan het gebruik van een haardroger zijn, een truc die vooral geschikt is voor leren schoenen: de warmte zal de schoenen 'vormen', waardoor ze zachter worden en dus 'elastischer' om onze voeten passen.

Het is ook mogelijk om de schoenen te 'vullen' met opgerolde sokken of opgerolde kranten, ook weer met het doel om de schoenen te vervormen zodat ze zachter worden tijdens het dragen. Er is ook een bijzonder goede methode om laarzen specifiek op te rekken: neem wat tarwe- of haverkorrels en vul je schoenen met deze twee voedingsmiddelen, giet er dan veel water bij en laat ze ongeveer tien uur staan. Op dat moment zullen de granen zijn opgezwollen dankzij het water en zullen je laarzen zijn opgerekt!

Onthoud tot slot dat het belangrijk is om onderscheid te maken tussen schoenen die strak zitten omdat ze iets kleiner zijn dan je maat en schoenen die oncomfortabel zitten omdat ze nieuw en te hard zijn. In het eerste geval kun je ook je toevlucht nemen tot duurdere oplossingen zoals het kopen van speciale chemische producten om de schoenen te vergroten; in het tweede geval kan het gebruik van specifieke oliën het leer zachter maken en elk probleem oplossen: beoordeel zorgvuldig en neem bij twijfel contact op met een schoenmaker.

Advertisement