Heb je ooit een schroef in de ramen opgemerkt? Het heeft een heel specifieke functie

Janine image
door Janine

27 Juli 2023

Heb je ooit een schroef in de ramen opgemerkt? Het heeft een heel specifieke functie
Advertisement

Een huis is niet alleen de plek waar we elkaar ontmoeten na een dag werken of een dak boven ons hoofd dat ons beschutting kan bieden tegen de elementen: het vertegenwoordigt in feite wat we allemaal kennen als familie, lieve en geliefde mensen die elkaar steunen.

Maar een zichzelf respecterende woning moet er ook voor zorgen dat het gezin dat er woont zich op zijn gemak voelt: "structurele" gemakken en huishoudelijke artikelen die veel schoonmaakwerk vergemakkelijken zijn bijna een must. In welke zin "structureel?" Welnu, een huis moet na een paar jaar regelmatig worden gerenoveerd. Dit is bijvoorbeeld om te zorgen dat kozijnen effectief kunnen werken als thermische isolatoren: ramen zijn een van die componenten van een huis die een grote invloed kunnen hebben op "de kwaliteit van leven”. Laten we eens kijken wat we zonder kosten kunnen doen om in deze zin het maximale rendement te krijgen.

via Cosyhomeswindows

Advertisement
Serwis okna i drzwi u Morgana/Facebook

Serwis okna i drzwi u Morgana/Facebook

Het advies dat we je nu gaan geven, betreft ramen van PVC-materiaal. Over het algemeen bevatten constructies die met dit materiaal zijn gemaakt een mechanisme dat in staat is om een ​​van hun fundamentele onderdelen te reguleren.

Wanneer je een PVC-raam opent, zie je de aanwezigheid van enkele schroeven op de kozijnen, ze lijken misschien bijna overbodig, maar ze spelen een fundamentele rol als ze zorgvuldig worden afgesteld.

De ramen moeten zich aan het betreffende kozijn hechten: het kan gebeuren dat ze niet perfect gecentreerd zijn en daarom erg moeilijk te sluiten zijn. In deze gevallen komen de schroeven waar we het over hebben van pas: het wordt noodzakelijk om de contactdruk aan te passen en om dit te doen, moet je ze een beetje vast- of losdraaien.

Je vind deze schroeven op de raamkozijnen. Maar wat zijn de voordelen om de ramen en het kozijn naar onze zin te laten aansluiten?

Advertisement
Wolfmann/Wikimedia

Wolfmann/Wikimedia

Afhankelijk van het seizoen is het mogelijk om enorme voordelen te behalen op het gebied van ventilatie en thermische isolatie! In de zomer is het bijvoorbeeld raadzaam om de "drukkracht" van de vleugel op het kozijn te verminderen. Vervolgens gaan we de denkbeeldige schroeven "aanpassen" zodat er meer ruimte tussen de afdichting en de blokkeerrollen overblijft. Deze "configuratie" past zich perfect aan een zomerklimaat aan en bevordert een koelere en luchtigere omgeving.

Omgekeerd zullen we met de winter en dus lage temperaturen de bovengenoemde schroeven iets meer aandraaien om te proberen precies het tegenovergestelde effect te bereiken: een goed "gesloten" raam dat beter aan zijn structuur hecht. De vorst en de gehate tocht worden zo buiten ons huis gehouden en we hebben een veel lagere dispersie van de warmte!

Pas echter op dat je de schroeven niet helemaal losdraait: je mag ze niet verwijderen, maar alleen losdraaien als dat nodig is; als het nodig is om ze vast te draaien, raden we je aan een test uit te voeren om de volledige en vrije beweging van de deuren en de handgreep te garanderen. Kende je het nut van deze schroeven?

Advertisement