6 signalen die onze lever ons stuurt wanneer het niet goed functioneert

Janine image
door Janine

21 Januari 2018

6 signalen die onze lever ons stuurt wanneer het niet goed functioneert
Advertisement

De lever is een zeer belangrijke klier in ons lichaam, het enige menselijke orgaan dat zichzelf kan regenereren, maar veel minder bekend is dan andere. Het voert een aantal indrukwekkende functies uit, waaronder het verwijderen van giftige stoffen uit het bloed en het produceren van gal, maar wanneer we het onderwerpen aan overmatige stress, begrijpen we vaak niet de signalen of onderschatten ze. Dit zijn enkele van die signalen die we moeten leren herkennen.

via healthline.com

Advertisement

1. Continue vermoeidheid

1. Continue vermoeidheid

U.S. Air Force photo/Senior Airman Kristoffer Kaubisch

De lever neemt, samen met andere organen, deel aan de omzetting van glucose van voedsel in glycogeen, de brandstof van het organisme. Wanneer het onder stress staat, gaat de productie van energievoorraden achteruit en krijg je een gevoel van vermoeidheid dat een tijnd kan aanhouden.

Advertisement

2. Zware en opgezwollen benen

2. Zware en opgezwollen benen

Jorge Mejía peralta/Wikimedia

Albumine, een eiwit dat het bloed verdikt, is één van de producten van de lever die verminderen wanneer het niet goed werkt. Wanneer het een minimale hoeveelheid heeft, wordt het bloed dunner en heeft het waterige bestanddeel de neiging om de bloedvaten achter te laten in de weefsels waardoor de onderste ledematen opgezwollen raken. Als je geen last hebt van dit probleem, maar wel af en toe gezwollen benen hebt, kan het te maken hebben met de lever als je ook andere signalen van een disfunctie van dit orgaan opmerkt.

3. Vervelend gevoel of pijn aan de rechterzij

3. Vervelend gevoel of pijn aan de rechterzij

pixabay.com

Het meest omvangrijke deel van de lever strekt zich uit naar de rechterkant van het lichaam: als het niet goed functioneert, kan dat pijn veroorzaken. Mocht dit zo zijn, praat er dan met je arts over.

4. Onverklaarbare gewichtstoename

4. Onverklaarbare gewichtstoename

Alan Cleaver/Flickr

Eén van de mogelijke redenen voor onverklaarbare gewichtstoename kan leverdisfunctie zijn: wanneer toxines en schadelijke stoffen niet door de lever kunnen worden gemetaboliseerd, neemt het gewicht toe. Als je deze verandering opmerkt, zelfs als je je dieet niet hebt veranderd, schakel dan je arts in.

5. Gele kleur in de ogen (geelzucht)

5. Gele kleur in de ogen (geelzucht)

AlexandraS1967/Wikimedia

Geelzucht kan een symptoom zijn van een min of meer slecht werkende lever: wanneer het niet goed werkt, treedt er accumulatie van bilirubine in het bloed op, een stof die gelijktijdig wordt geproduceerd met de verwijdering van de oude rode bloedcellen, waardoor de gelige verkleuring van de huid en het oogwit optreedt.

Advertisement

6. Allergische reacties

6. Allergische reacties

BruceBlaus/Wikimedia

Wanneer de lever niet werkt zoals het zou moeten, worden een bepaald aantal stoffen niet gemetaboliseerd en worden ze in het lichaam samengevoegd waardoor een situatie van overbevolking ontstaat; dit beïnvloedt de normale werking van het immuunsysteem dat sommige van hen als gevaarlijk begint te herkennen, zelfs als dat niet het geval is, en begint dan antilichamen en histamines vrij te geven die allergische reacties van verschillende aard veroorzaken, vaak in de vorm van jeukende huiduitslag.

Als je één of meer van deze symptomen in je lichaam opmerkt, is het mogelijk dat je niet goed genoeg voor jezelf zorgt: zorg ervoor dat je met een arts praat over de echte oorzaken achter deze symptomen.

Advertisement