"Mijn schoonvader brengt elke kerst bij ons thuis door, maar hij is nu een lastige aanwezigheid: hoe kan ik van hem af komen?"

Janine image
door Janine

24 Oktober 2023

"Mijn schoonvader brengt elke kerst bij ons thuis door, maar hij is nu een lastige aanwezigheid: hoe kan ik van hem af komen?"
Advertisement

Zodra de zomer en de daarmee gepaard gaande vakantiedagen voorbij zijn, beginnen we al met het plannen van de feestdagen. Wat is de op één na langste periode van het jaar waarin je vrije dagen kunt opnemen? De kerstdagen, zullen de meeste mensen antwoorden: op sommige plaatsen gaat de school dicht, ben je meer vrij van je werk, afhankelijk van wat je doet, en kun je erover nadenken om een ​​paar dagen weg te gaan of gewoon thuis uit te rusten in het gezelschap van je familie.

Voor sommige mensen is dat echter niet zo eenvoudig, en zijn “belemmeringen” waartegen geen oplossing lijkt te bestaan. De vrouw in het middelpunt van dit verhaal weet dit heel goed. Moe en gedemoraliseerd wilde ze het internet om advies vragen over haar situatie.

Advertisement

Dit is waar de vrouw zo mee zit

Dit is waar de vrouw zo mee zit

Pxhere

Deze moeder, echtgenote en schoondochter vertelden over de gewoonte van haar schoonvader om elk jaar met Kerstmis naar hun huis te gaan en daar twee volle weken te blijven. Ze konden altijd goed met elkaar overweg, zij en haar schoonvader hebben nooit ruzie gehad, hun relatie is positief en er is veel wederzijds respect. Toch zorgt deze situatie, die al vijf jaar onveranderd voortduurt, ervoor dat ze zich niet rustig voelt.

"Ik vind het leuk als mijn schoonvader langskomt en tijd met ons doorbrengt, maar mijn man en zijn vader hebben geen diepgaande relatie en als ze samen zijn, praten ze heel weinig - schreef de auteur van het bericht - soms moet ik het gesprek blijven voeren en dat is vermoeiend. Tijdens de kerstperiode komt mijn schoonvader altijd naar ons toe, hij huurt een huis naast ons om te slapen, maar de resterende uren brengt hij bij ons door, wachtend om samen iets te doen. Hij heeft geen interesses, hij plant nooit iets, hij komt om 7 uur 's ochtends en gaat om 10 uur 's avonds terug naar zijn appartement, het is echt vermoeiend.”

Advertisement

Het gevoel dat je gevangen zit in je eigen huis...

Het gevoel dat je gevangen zit in je eigen huis...

Pexels - Not the actual photo

Kerstmis is de enige periode waarin het gezin samen is, maar het is duidelijk dat ze geen moment van familie-intimiteit kunnen hebben vanwege de constante aanwezigheid van deze grootvader. Onze hoofdpersoon zou graag wat meer tijd willen doorbrengen met haar kinderen, maar vooral met haar man die het altijd erg druk heeft met zijn werk. Het is niet erg om haar schoonvader in huis te hebben, maar ze kan zeker niet zo ontspannen als ze zou willen.

"Helaas helpt hij ons niet eens met de kinderen - bekende ze - en hebben we geen enkele avond voor onszelf. Hij is angstig en als ze een driftbui krijgen, raakt hij in paniek, dus we moeten er altijd zijn. Voor het zoveelste jaar zal dit probleem zich voordoen en we weten niet hoe we het moeten oplossen. Mijn man neemt in die zin geen initiatief en de situatie blijft dus hetzelfde - schreef ze - ik heb het gevoel gevangen te zitten in mijn huis: hij kan elk moment bij ons aankloppen, binnenkomen en pas laat in de avond vertrekken.

Een probleem dat geen oplossing lijkt te hebben

Een probleem dat geen oplossing lijkt te hebben

Pexels - Not the actual photo

De vrouw benadrukte ook dat haar man enig kind is en dat de vader geen andere familieleden heeft waar hij naar toe kan gaan. Het is goed om hem elk jaar te zien, maar wat minder dagen zou voor hen al een hele overwinning zijn: gaat dat lukken?

Gebruikers begrepen haar probleem en leefden met haar mee: “Ik begrijp niet hoe je dit jarenlang volhoudt” – was de meest gedeelde opmerking. Ze kreeg het advies om met haar man te praten en enkele regels op te stellen. Ze zouden de tijden moeten kiezen waarop ze samen zouden zijn, de dagen en de activiteiten die ze zouden delen. Waar hij onmiddellijk een einde aan moest maken, was dat hij van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat in hun huis zou blijven, waardoor hij elke vorm van privacy wegneemt.

Het dilemma op dit punt is: hoe kun je hem zoiets laten begrijpen, communiceren en erover praten zonder het risico te lopen dat haar schoonvader zich beledigd voelt?

Source:

Mumsnet

Advertisement