Schoonmoeder bemoeit zich met het kiezen van een naam voor haar kleinzoon: “ze probeerde het wettelijk te veranderen zonder toestemming”

Janine image
door Janine

01 Februari 2024

Schoonmoeder bemoeit zich met het kiezen van een naam voor haar kleinzoon: “ze probeerde het wettelijk te veranderen zonder toestemming”
Advertisement

Namen zijn wat ons vertegenwoordigt, wat ons onderscheidt van andere mensen, wat ons karakteriseert. Ze zijn ongetwijfeld heel belangrijk en vormen ons visitekaartje als we nieuwe mensen ontmoeten. Natuurlijk kiest niemand van ons zijn eigen naam en het kan gebeuren dat iemand, vooral op volwassen leeftijd, deze helemaal niet mooi vindt. Het zijn de ouders die de eer en ook de last van zo'n keuze op zich nemen. Het maken ervan is zeker niet gemakkelijk en soms wordt er advies gevraagd. Maar het is vervelend als dat laatste niet wordt gevraagd en het anderen zijn die naar voren komen om het te geven, zelfs op een opdringerige manier. 

Dat is wat er in dit verhaal gebeurde en, zoals helaas vaak gebeurt, door een schoonmoeder.

De schoonmoeder...

De schoonmoeder...

Pxhere - Not the actual photo

De schoonmoeder zou een moederfiguur moeten zijn, een steun en toeverlaat voor beide echtgenoten, maar vaak verandert ze in iets anders. Het is niet duidelijk waarom, maar deze schoonmoeder wordt een te aanwezige figuur in het leven van haar zoon en zijn partner. Het is waar dat niet alle schoonmoeders zich zo gedragen, maar je hoort vaak over ruzies in de familie door de constante tussenkomst van een schoonmoeder.

Dit gebeurde ook in het verhaal dat we je willen vertellen. De aanleiding was de geboorte van een jongetje en de keuze van zijn naam. Deze beslissing was aan de kersverse ouders, maar het lijkt erop dat niet iedereen er zo over dacht. De grootmoeder van de kleine probeerde zich er namelijk op alle mogelijke manieren mee te bemoeien, totdat ze de toorn van haar schoondochter over zich uitgestort kreeg.

Advertisement

Waar kwam het allemaal door?

Waar kwam het allemaal door?

Kindel Media/Pexels - Not the actual photo

Het verhaal werd verteld door de moeder van het kind, een 29-jarige vrouw, die heftig reageerde op het gedrag van haar schoonmoeder, maar ze had het gevoel dat ze om advies moest vragen over wat ze had gedaan en of dit goed of fout was.

"Mijn man en ik hebben in onderling overleg besloten om ons kind de naam van mijn vader te geven - zo is te lezen in de post - Hij stierf toen ik nog maar 14 jaar oud was, onze relatie was heel goed en ik wilde hem op deze manier eren. De tweede naam komt echter van de grootvader van mijn man. Mijn schoonmoeder gaf altijd haar mening over dit en andere zaken - vervolgde de vrouw - tot de dag van de bevalling aanbrak.”

De toekomstige moeder sprak de wens uit dat alleen haar man bij die gelegenheid aanwezig zou zijn, maar de schoonmoeder sloeg het verzoek in de wind en verscheen in het ziekenhuis, terwijl ze zich bleef bemoeien met elk aspect van de bevalling. Van de keuze van de naam tot de praktische organisatie, de vrouw bemoeide zich overal mee. Dit maakte de schoondochter woedend.

Dat was het toppunt...

“Op de dag van de bevalling wilde ik alleen mijn man, maar mijn schoonmoeder was er en bleef maar dingen zeggen over de naam van de baby en de eettijden - vertelt de auteur van het bericht - Ze probeerde ook verschillende keren mijn man te overtuigen om de naam van onze zoon te veranderen, ze ging zelfs zo ver om met de verpleegsters te praten en te vragen hoe de naam wettelijk kon worden veranderd, en ze beschuldigde me er zelfs van dat ik haar zoon had beïnvloed in de beslissing. Op dat moment hield ik het niet langer uit en schreeuwde tegen haar dat ze weg moest gaan en me met rust moest laten - vervolgde de 29-jarige - Ze was beledigd en vertelde haar persoonlijke versie van de gebeurtenissen aan de familie en iedereen vindt dat ik mijn excuses aan haar moet aanbieden”. 

Gelukkig staat haar man aan haar kant en steunt hij haar in haar beslissing om de naam van hun kind helemaal niet te veranderen, en ook door te zeggen dat zijn moeder verschillende details heeft veranderd in het vertellen van de gebeurtenissen. Internetgebruikers zijn het helemaal met haar eens en halen uit naar de opdringerige en overheersende vrouw. 

Ben jij dezelfde mening toegedaan of zou je naar je schoonmoeder hebben geluisterd en hebben geprobeerd te begrijpen waarom ze zich zo gedroeg?

Advertisement