Vader maakt zich zorgen over de toekomst van zijn dochter na haar afstuderen: “zal ze in staat zijn om zichzelf te onderhouden?”

Janine image
door Janine

09 Juni 2024

Gary Barnes/Pexels

Advertisement

Een kind is een grote vreugde, daar zijn we ons terdege van bewust, net zoals we ons bewust zijn van het feit dat een kind in alle opzichten afhankelijk is van zijn ouders, tenminste totdat hij zijn eigen weg kan vinden. Moeders en vaders begeleiden hem terwijl hij opgroeit, moedigen zijn studies aan en dringen er vaak op aan dat hij een diploma behaalt. Wat zal er daarna gebeuren? Zal hij of zij in staat zijn om daadwerkelijk werk te vinden, onafhankelijk te worden en zich zonder hulp te redden?

Dit zijn precies de gedachten die de vader waarover we je willen vertellen in hun greep hielden en die hij meerdere keren aan zijn vrouw bekende. Natuurlijk weet iedereen die een kind heeft hoe ingewikkeld het is om de vragen die we onszelf zojuist hebben gesteld te kunnen beantwoorden, omdat ze van te veel factoren afhangen.

Advertisement

De angsten van een vader...

Kinderen zien opgroeien en zich zien vestigen voor hun toekomst is de droom van elke ouder. Een heel begrijpelijke wens - wie zou immers het tegenovergestelde willen? - die niet altijd wordt vervuld, of in ieder geval niet binnen het gewenste tijdsbestek. In het verhaal in kwestie sprak een vrouw over de angsten van haar man over de toekomst van hun oudste dochter. 

"Mijn man en ik hebben twee dochters van 18 en 20 jaar - begon de vrouw te vertellen - Na drie jaar studeert de oudste binnenkort af, maar mijn man zeurt tegen me omdat hij vreest voor haar toekomst. De opleiding die ze heeft gekozen heeft niets met wetenschap te maken, en hij maakt me verwijten voor de keuze die onze dochter heeft gemaakt en voor de angst dat ze in de toekomst niet in staat zal zijn om zichzelf financieel te onderhouden. Hij is er zeker van dat ze iets gaat doen wat niets met haar studie te maken heeft, maar hij praat niet openlijk met haar, hij maakt alleen wat sarcastische grapjes - vervolgt ze - Ik ben dit allemaal zo zat, ze is 20 jaar oud en ik weet zeker dat ze nog genoeg tijd heeft om aan haar toekomst te denken. Hoe kan ik hier allemaal mee omgaan en de angsten van mijn man wegnemen?". 

Een bezorgde vader dus, want hij heeft weinig vertrouwen in de keuzes die zijn dochter maakt.

Advertisement

Wat adviseer je je kinderen?

SHVETS production/Pexels

Het zal vast iemand zijn overkomen die dezelfde gevoelens had en de tijd wilde terugzetten en zijn kinderen iets concreters wilde adviseren voor hun studie. Iets dat een onmiddellijke praktische impact zou kunnen hebben in het dagelijks leven en dat nuttig zou zijn om niet voor plotselinge problemen te komen te staan. Maar we weten heel goed dat teruggaan in de tijd onmogelijk is - het zou de droom van iedereen zijn om sommige dingen opnieuw te doen en misschien niet opnieuw dezelfde fouten te maken - dus moeten we de beste manier vinden om situaties onder controle te houden zodra ze <zich voordoen.

Wanneer ze een bepaald punt in hun opleiding hebben bereikt, is het normaal om ze te helpen beslissen over hun volgende stappen. Het eerste wat je samen met hen moet bekijken is of ze verder willen studeren of dat ze liever meteen aan het werk gaan. Dit is geen gemakkelijke beslissing, maar wel een die zeker aan de orde moet komen. 

Als ze besluiten te gaan werken, dan is een beetje ondersteuning bij de keuze van het beroep van fundamenteel belang, net als het adviseren van de ene faculteit boven de andere. In beide gevallen moet rekening worden gehouden met iemands ambities, maar zijn deze meer of minder belangrijk dan stabiliteit voor de toekomst? Het is ingewikkeld om deze vraag te beantwoorden, vind je niet?

Waar zou het gedrag van deze vader toe geleid hebben?

Wat je ervaring ook is, één ding is van fundamenteel belang: je kunt niet altijd op dezelfde onderwerpen terugkomen en over de kwesties blijven piekeren, anderen de schuld te geven en spanningen te creëren. In dit specifieke geval gedroeg de vader zich wel zo, waardoor de stemming binnen het gezin verslechterde. Waar veel Reddit-gebruikers op wezen. Verwijten, afkeuring, teleurstelling over de keuze die zijn dochter maakte, die op het punt staat om af te studeren, zouden niet tot iets goeds hebben geleid, zo niet tot een voortdurend gevoel van ontoereikendheid bij het meisje.

Leren omgaan met je gevoelens, gedachten en alles wat daaruit voortkomt, is dus van fundamenteel belang om gezinsrelaties vreedzaam te kunnen leven. Wat denk jij ervan?

Advertisement