De 5 signalen om te begrijpen dat iemand je niet aardig vindt

Janine image
door Janine

23 Februari 2024

De 5 signalen om te begrijpen dat iemand je niet aardig vindt
Advertisement

Het is normaal dat niet iedereen die je ontmoet aardig vindt. In sommige contexten, zoals op de werkplek, kan het echter belangrijk zijn om te herkennen welke collega's een hekel aan je hebben, zodat je begrijpt hoe je je dienovereenkomstig moet gedragen.

Advertisement

1 - Volg je instinct

1 - Volg je instinct

Freepik

Als je een gevoel van kilheid of afstandigheid ten opzichte van collega's waarneemt, kan dit gevoel de realiteit van de situatie weerspiegelen. Het opmerken van een andere behandeling dan die welke aan anderen is voorbehouden, kan in feite een duidelijke indicatie zijn dat de genegenheid of waardering jegens ons niet dezelfde is als die jegens andere mensen.

Vertrouwen op je intuïtie is in deze gevallen vaak de beste keuze. Een andere duidelijke indicator is de afwezigheid van menselijke warmte: als je nooit een glimlach van collega's ontvangt, ligt er waarschijnlijk een probleem aan ten grondslag.

Advertisement

2 - Geen oogcontact

Wanneer collega’s tijdens gesprekken oogcontact vermijden, is dit een teken dat we niet geliefd zijn bij deze mensen. Het is moeilijk om iemand voor wie je geen positieve gevoelens hebt in de ogen te kijken, vaak uit angst dat je afkeer duidelijk zou worden.

Het is ook zorgwekkend om te merken dat je voortdurend het onderwerp bent van starende blikken. Overmatige visuele aandacht kan dan ook worden geïnterpreteerd als een signaal van afkeer, agressie of gebrek aan respect.

3 - Afstand

Als we zien dat collega’s de neiging hebben om afstand te nemen of ontmoetingen met ons te vermijden, is dit een duidelijk teken van ontevredenheid over de aanwezigheid van een persoon. Dit gedrag is vaak moeilijk over het hoofd te zien.

In bijzonder ernstige situaties kan het voorkomen dat je bij aankomst op kantoor niet eens begroet wordt, een wake-up call die de noodzaak van een onmiddellijke koerswijziging suggereert.

4 - Geruchten en roddels

4 - Geruchten en roddels

Freepik

Vaak wordt men, vanwege de antipathie van collega's, het voorwerp van roddels of de ontvanger van korte en onvriendelijke reacties, beperkt tot eenvoudige eenlettergrepige woorden, zonder enig verlangen om een dialoog tot stand te brengen.

Dit is ongetwijfeld een vervelende situatie die voor behoorlijk wat onvrede kan zorgen.

5 - Lichaamstaal

5 - Lichaamstaal

Freepik

Non-verbale taal kan een belangrijke indicator zijn voor spanningen binnen een werkomgeving. Als je bijvoorbeeld merkt dat collega's gesloten houdingen aannemen, zoals hun armen over elkaar slaan of oogcontact vermijden, wanneer we in de buurt zijn, kan dit de aanwezigheid van bijzonder gespannen relaties weerspiegelen.

Het is ook mogelijk om tot dezelfde conclusie te komen door de manier van communiceren te observeren: als interacties uitsluitend beperkt blijven tot e-mails, ondanks dat ze dezelfde fysieke ruimte delen, duidt dit op een duidelijke desinteresse in direct contact.

In de werkcontext is het, net als in elke andere sociale context, niet ongebruikelijk dat iemand niet in staat is om met iedereen een vriendschappelijke relatie op te bouwen. Het herkennen van de signalen die wijzen op afkeer of desinteresse van de kant van collega's kan echter van fundamenteel belang zijn voor het behouden van een serene en productieve werkomgeving.

Advertisement