Moeder houdt zoon aan de lijn: “veel mensen bekritiseren mij, ook al kennen ze de redenen niet”

Janine image
door Janine

01 Maart 2024

Moeder houdt zoon aan de lijn: “veel mensen bekritiseren mij, ook al kennen ze de redenen niet”
Advertisement

Het is niet eenvoudig om te kiezen wat voor soort opvoeding je je kinderen wilt geven. Er moet met veel factoren rekening worden gehouden, waaronder het karakter en de bijzonderheden van het kind. Elke ouder kiest de weg die hij of zij het meest geschikt vindt en probeert een solide basis te leggen die zijn of haar kind op elk moment in het leven kan helpen. Niemand zou daarom moeten oordelen over de beslissingen van anderen, vooral omdat ze de onderliggende redenen niet kennen, maar er zijn mensen die gewoon niet kunnen zwijgen en denken dat het altijd gepast is om hun mening te geven.

In deze situatie bevond zich een moeder die, uitgeput, besloot haar situatie en gedachten op het web te delen, ook om wat meningen van mensen te krijgen.

Advertisement

Een keuze die "buiten de gebaanden paden" is

Een keuze die "buiten de gebaanden paden" is

cottonbro studio/Pexels

De hoofdpersoon van dit verhaal is moeder Rachel, die het mikpunt is van veel kritiek vanwege een keuze die ze heeft gemaakt met betrekking tot haar zoon. Tijdens het wandelen met haar kleintje gebruikt ze een speciale rugzak om hem aan de lijn te houden, zodat hij geen risico's zou lopen. Een persoonlijke beslissing die in theorie niemand zou mogen bekritiseren, maar we hebben zojuist gezegd dat dit niet het geval is.

Na verschillende opmerkingen te hebben ontvangen tijdens het winkelen of bij andere soortgelijke gelegenheden, besloot de vrouw een foto van haar zoon op Facebook te plaatsen, waarin ze uitlegde waarom ze hem aangelijnd hield. 

“Ik doe het zodat hij veilig is”, schreef de vrouw, "hij rent veel sneller dan ik en ik kan hem soms niet bijhouden. Vroeger liep ik hard, trainde ik, maar toen werd ik geopereerd en kan ik dit tempo niet meer volhouden".

Advertisement

Je beoordeeld voelen...

Je beoordeeld voelen...

TropicalLife/Amazon

Rachel vertelde dat haar zoontje geadopteerd was, dat hij veel levendiger was dan andere kinderen van dezelfde leeftijd en dat hij het niet tolereerde om “opgesloten” te zitten in kinderwagens en autostoeltjes, om wat voor reden dan ook. Dus de riem leek haar een geschikte oplossing. 

"Soms krijg ik hatelijke opmerkingen en blikken en dat doet me pijn”, bekende de moeder, "Hij is een beetje hyperactief en we doen er alles aan om het hem naar de zin te maken, maar op dit moment is hij nog te snel en moet hij veilig worden gehouden”. 

Er zit dus een geldige motivatie achter de beslissing om een riem te gebruiken om hem niet in gevaar te brengen, maar het lijkt erop dat niet iedereen het kan begrijpen en sommige mensen aarzelen niet om er met minachting op te wijzen. Het geval van Rachel is niet het eerste waarin we hebben gehoord of gelezen dat ouders hun kinderen aan de lijn houden. Een manier om zich sereen te voelen, waardoor ze vrij kunnen rennen en bewegen zonder vast te zitten in een kinderwagen, maar is zo'n keuze juist?

Wat vind jij?

Wat vind jij?

Pickpik

Voor veel mensen is het antwoord nee, omdat het bijna lijkt alsof kinderen in voorwerpen of dieren worden veranderd die op deze manier moeten worden gecontroleerd, maar voor moeders en vaders die het als veiligheidsvoorziening kiezen, is dit niet het uitgangspunt. Hebben ze gelijk?

Wat vind je van dit idee om de kleintjes te “controleren”, vooral als ze erg snel zijn, zoals Rachels zoon?

Advertisement