6-jarige jongen verstopt elektronische apparaten in huis: hij wil ze 's nachts ongestoord kunnen gebruiken

Janine image
door Janine

17 Maart 2024

6-jarige jongen verstopt elektronische apparaten in huis: hij wil ze 's nachts ongestoord kunnen gebruiken
Advertisement

Innovatie en technologische vooruitgang vergemakkelijkt de levensstijl van mensen enorm door bepaalde taken te vereenvoudigen en dingen mogelijk te maken die onmogelijk werden geacht. Natuurlijk heeft dit ook een keerzijde.

Er zijn veel negatieve en ook positieve aspecten die genoemd kunnen worden, maar één in het bijzonder willen we met je bespreken: het effect dat elektronische apparaten hebben op de jonge geest van kinderen.

via Reddit

Het verhaal van de vrouw over de obsessie van haar zoon

Het verhaal van de vrouw over de obsessie van haar zoon

Freepik - Not the actual photo

We weten het, het is makkelijk en handig: je geeft je kind een tablet of een mobiele telefoon in de hand en hij zal onmiddellijk kalm worden. Hij zal echter “gebombardeerd” worden door een eindeloze reeks prikkels.

Informatie, video's, afbeeldingen, spelletjes. Alles is slechts een klik, of beter gezegd een tik, van hem verwijderd. De moeder die de hoofdrol speelt in dit verhaal heeft echter geleerd welk effect dergelijke apparaten kunnen hebben op jonge kinderen.

Ze heeft twee kinderen, van 14 en 6 jaar oud. De jongste maakt een fase door die we kunnen samenvatten als “schermverslaving”: hij probeert op alle mogelijke manieren zoveel mogelijk tijd voor een apparaat door te brengen en om daarin te slagen, deinst hij nergens voor terug.

"Ik ontzegde hem de toegang tot elke vorm van technologie, maar hij reageerde door te proberen elk apparaat in handen te krijgen dat hem kon vermaken en om te voorkomen dat hij werd berispt, 'handelde’ hij midden in de nacht. Terwijl iedereen sliep, betrapte ik hem toen hij de Xbox van zijn broer gebruikte en 100 dollar van zijn rekening gebruikte. Daarna probeerde hij mijn iPad, mijn mobiele telefoon en die van mijn man te stelen", onthulde de bezorgde vrouw. Ze vraagt zich nu af wat een oplossing voor het probleem zou kunnen zijn.

Advertisement

De risico's van kleine kinderen voor schermen

De risico's van kleine kinderen voor schermen

Photoroyalty/Freepik - Not the actual photo

Het geval dat door deze moeder is gemeld, roept een vraag op: is het riskant om kinderen elektronische apparaten te geven waarmee ze kunnen communiceren? Het antwoord lijkt ja te zijn: enkele wetenschappelijke studies - gecombineerd met de mening van psychologen - laten zien wat de juiste hoeveelheid tijd is die een kind voor een scherm zou mogen doorbrengen.

Van 18 tot 24 maanden: in de eerste levensfase van een kind mag het geen enkel apparaat krijgen, zelfs niet voor een paar minuten. Het kind moet leren de wereld te ontdekken met al zijn zintuigen en de digitale realiteit maakt zeker geen deel uit van zijn ontdekkingstocht.

Van 2 tot 5 jaar: beperk het gebruik tot slechts één uur per dag en laat het kind in elk geval bij voorkeur kijken naar educatieve programma's en niet naar amusementsprogramma's. Als ze groter zijn, ook tijdens de adolescentie, mogen kinderen nog steeds niet langer dan twee uur videospelletjes spelen of op sociale netwerken zitten. Het niet volgen van deze richtlijnen kan leiden tot gedragsstoornissen gerelateerd aan socialisatieproblemen en leerproblemen. Laten we eens kijken wat gebruikers de moeder in dit geval hebben geadviseerd.

De adviezen van gebruikers

"In jouw geval kan het handig zijn om een timer in je router in te stellen die deze op een bepaald tijdstip automatisch uitschakelt: op die manier zit je kind zonder internet en beleeft hij misschien minder plezier aan een losgekoppeld elektronisch apparaat”, adviseerde iemand.

“Ik denk dat je er verkeerd aan hebt gedaan om hem de toegang tot alle technologie te ontzeggen. Je had het geleidelijk moeten doen: het is normaal dat hij slecht reageert op een totaal verbod om tv te kijken of met een telefoon te zitten als de rest van jullie het wel doet”, schreef iemand anders. Hoe zou jij je in zo'n situatie gedragen?

Advertisement