"Een moeder bracht haar 11-jarige zoon naar de meisjeskleedkamer: ik voelde me erg ongemakkelijk"

Janine image
door Janine

14 April 2024

Advertisement

Wat is gewoonlijk het eerste en laatste wat je doet als je je sportcentrum binnenkomt en voordat je het weer verlaat? Je gaat naar de kleedkamer. Iedereen gaat deze ruimtes binnen, ongeacht de discipline die hij of zij beoefent, om je jas uit te trekken, je tas neer te leggen, schoenen te wisselen enzovoort. En alle faciliteiten hebben meestal mannen- en vrouwenkleedkamers, maar wat zou je doen als je een persoon van het andere geslacht in die omgeving aantreft?

Advertisement

De gêne van een vrouw

Ketut Subiyanto/Pexels

De scheiding tussen mannen en vrouwen voor toiletten en vooral kleedkamers heeft te maken met privacy en zorgt ervoor dat iedereen zich - hopelijk - op zijn gemak voelt. Een vrouw bekende echter dat ze zich erg ongemakkelijk voelde de laatste keer dat ze ging sporten en de gereserveerde kleedkamer gebruikte. Het bericht verscheen op Mumsnet en kreeg heel wat reacties. 

Ik kwam te laat bij de aquarobicsles - begon de vrouw - Ik had mijn zwemkleding al aangetrokken en hoefde me alleen nog maar uit te kleden voordat ik het zwembad in ging, maar toen ik bij de kleedkamers kwam zag ik dat er een jongen was die ongeveer 12 jaar oud moet zijn geweest. Ik kleedde me tegenover hem uit, maar het was erg gênant. Hij was groter dan ik - vervolgde de vrouw, - Toen ik vervolgens het zwembad inging, zag mijn vriend dat ik me ongemakkelijk voelde en vroeg me wat er aan de hand was, dus ik vertelde hem wat er zojuist was gebeurd". 

Volgens de schrijfster van het bericht waren er in de kleedkamers van haar sportschool geen individuele hokjes om te gebruiken, maar gemeenschappelijke ruimtes met banken waarop alles geplaatst kon worden wat nodig was voor het omkleden. Daarom kon ze in het bijzijn van de jongen op de een of andere manier niet aan zijn blik ontsnappen.

Advertisement

Was de reactie van de vrouw overdreven of niet?

SHVETS production/Pexels

"Mijn vriend ging toen met de moeder van de jongen praten en kwam erachter dat hij 11 jaar oud was," schreef de vrouw opnieuw. "De moeder werd boos en zei dat ze gezien zijn leeftijd het volste recht had om haar zoon mee te nemen naar de vrouwenkleedkamer. Toen ze eenmaal weg was, heb ik ook een klacht ingediend bij het management. Ik heb geen zoon en ik weet niet wat het betekent om ermee om te gaan, maar is het normaal dat een 11-jarige de mannenkleedkamer niet gebruikt?" 

Veel mensen spraken zich uit over de kwestie en gaven hun kennis over de gebeurtenis en hun persoonlijke ervaringen aan. Voor een aantal van hen was de leeftijd om met hun moeder naar de vrouwenkleedkamer te gaan tot hooguit 8 à 9 jaar, terwijl het voor anderen niet zo vreemd was dat hij daar was, aangezien hij nog een kind was. Andere moeders spraken over de vrijheid van hun zoon en hoe hij al op zeer jonge leeftijd alleen naar de mannenkleedkamer kon gaan. Mijn zoon ging vanaf zijn 9e alleen naar de kleedkamer”, luidde een commentaar. Niet iedereen was het echter eens met deze keuze, want sommigen zeiden dat ook kinderen zich ongemakkelijk konden voelen tussen zoveel volwassenen en helemaal alleen.

Hoe je kunt voorkomen dat je anderen in verlegenheid brengt

Iedereen heeft zijn eigen ervaring en standpunt in dit opzicht, maar het is niet uitgesloten dat de andere aanwezigen zich in verlegenheid gebracht voelen, ondanks de jonge leeftijd van het kind. Alles wordt ernstiger als hij er bovendien ouder uitziet. De vraag die dan rijst is: hoe kunnen we voorkomen dat anderen het op ons afreageren en ons kind wegsturen? Het belangrijkste is om de faciliteit om de nodige permissies te vragen, zonder zelf initiatieven te nemen, en dan zou de sportschool zelf misschien de mogelijkheid van dit soort wensen bekend moeten maken, door privé-cabines te creëren waarin iemand zich kan omkleden als anderen zich eraan storen.

Vind jij dat het zo erg is als de auteur van de post het noemde, of dat het weggewuifd kan worden, zonder je al te veel aan te trekken van een 11-jarig kind?

Source:

Mumsnet

Advertisement