"Ik heb tegen mijn vrouw gezegd dat het haar taak is om voor het huis te zorgen, niet om schrijfster te zijn: of heb ik het mis?"

Janine image
door Janine

09 April 2024

"Ik heb tegen mijn vrouw gezegd dat het haar taak is om voor het huis te zorgen, niet om schrijfster te zijn: of heb ik het mis?"
Advertisement

Binnen een gezin moet je je zo goed mogelijk organiseren om ervoor te zorgen dat alles op rolletjes loopt. Tussen werk, school, hobby's, allerlei verplichtingen, schoonmaken, boodschappen doen en zelfs ontspanning, weet je nooit zeker of je alles onder controle kunt houden, en daarom zijn samenwerking, geduld en beschikbaarheid van iedereen nodig.

Soms is er één ouder die werkt terwijl de ander voor het huishouden zorgt en, hoewel hij of zij niet bijdraagt aan het maandsalaris, toch een manier vindt om zichzelf nuttig te maken. Maar wat als de “thuisblijvende” echtgenoot ook andere wegen wil inslaan?

Van hobby naar baan: is dit correct?

Van hobby naar baan: is dit correct?

Pxhere

Het verhaal dat we je nu gaan vertellen begint met de vraag die we net gesteld hebben. Elkaar een helpende hand toesteken is het minimum in een gezin, maar je kunt niet altijd alles doen zonder de gevoeligheden van anderen te kwetsen. Een man en vader bevond zich in een slechte situatie met zijn vrouw en wilde zijn hart luchten op het web om erachter te komen wat andere mensen ervan vonden. 

"Ik ga om 7 uur 's ochtends weg en kom om 7 uur 's avonds terug - begon de man - mijn vrouw is op een bepaalde manier verantwoordelijk voor het huishouden, omdat ze geen baan heeft met een salaris. Onlangs is ze afgestudeerd en heeft ze besloten dat ze een boek wil schrijven, als hobby. Het is alleen jammer dat ze haar huishoudelijke taken volledig verwaarloost - vervolgde de auteur van het bericht - waardoor er allerlei klusjes zich opstapelen.

Dus van een eenvoudige hobby is het schrijven van het boek een echte baan geworden voor de vrouw, waardoor ze haar huishoudelijke “verplichtingen” verwaarloost en op de een of andere manier ook anderen ongemak bezorgt. Wat kan er gedaan worden om deze situatie op te lossen?

Advertisement

De nieuwe toewijding leidde haar af van haar "plichten"...

De nieuwe toewijding leidde haar af van haar "plichten"...

Hans/Needpix

De man vertelde dat hij de kwestie rechtstreeks met haar had besproken en haar eraan had herinnerd dat de afspraken tussen hen niet anders waren. De twee hadden, gezien het feit dat ze geen baan had, besloten dat hij voor het financiële aspect zou zorgen en zou werken om het geld mee naar huis te brengen, terwijl zij voor al het andere zou zorgen, huis en kind. Sinds ze was begonnen met schrijven, was alles echter op de achtergrond geraakt, wat tot ruzies en ontevredenheid leidde. 

"Ze vertelde me dat ik dingen in en rond het huis moest gaan doen omdat zij ook een baan had, maar ik wees haar erop dat het geen baan was, omdat ze geen geld verdiende, maar gewoon een hobby - vertelde de echtgenoot - Ze werd boos en zei dat ik haar kleineerde, maar ik herinnerde haar eraan wat onze afspraak was. We hadden een paar dagen ruzie, totdat ze besloot om in de logeerkamer te gaan slapen en, hoewel ze geïrriteerd was, weer met regelmaat het huishouden ging doen". 

Een onaangename situatie dus, die de orde in huis en de relatie van het stel destabiliseerde.

Hoe kunnen deze twee standpunten met elkaar worden verzoend?

Hoe kunnen deze twee standpunten met elkaar worden verzoend?

Timur Weber/Pexels

Niemand kan met absolute overtuiging zeggen dat het aan de vrouw is om voor het huis te zorgen. We weten allemaal dat zo'n idee nu - en gelukkig - tot het verleden behoort, maar toch wordt het schoonmaken van het huis niet zelden aan de vrouw overgelaten: is dit juist? Het hangt natuurlijk af van de situatie en, zoals veel Reddit-gebruikers hebben opgemerkt, als de afspraken voorzien in een rolverdeling, is het correct om deze altijd of bijna altijd te respecteren. Het is voldoende om te bespreken hoe en in welke mate elk lid van het gezin de verschillende dagelijkse taken op zich zal nemen. 

“Ik vind dat zij voor het huishouden moet blijven zorgen - luidt een commentaar - maar ik denk ook dat je het onderwerp anders had kunnen benaderen. Dingen anders zeggen, meer empathie tonen en haar steunen in wat ze doet kost niets, je zou meer respectvol moeten zijn want het is prima dat het werk van de huisvrouw haar werk is, maar je bent niet haar baas”.

Woorden die het verhaal heel realistisch lijken te beschrijven en waar veel mensen het mee eens waren, terwijl anderen het volledig eens waren met het standpunt van haar man en erop wezen dat ze in feite geen geld verdiende, geen baan had en dat het schrijven van het boek dus gewoon een hobby was. Wat vind jij?

Source:

Reddit

Advertisement