Moeder wil haar zoon de achternaam van haar ex-man geven, ook al is hij niet de vader: waarom zo'n keuze maken?

Janine image
door Janine

01 Mei 2024

Advertisement

Niet alle relaties verlopen zoals we zouden willen. Soms zijn er problemen die zich voordoen, misverstanden en nare stemmingen die leiden tot de scheiding van twee mensen, ondanks het feit dat er een enorme genegenheid tussen hen was. Zulke voorvallen gebeuren niet alleen als je met zijn tweeën bent, maar kunnen ook gebeuren als er een kind op komst is.

Advertisement

Kan een relatie eindigen vanwege een zwangerschap?

Pixabay

Wanneer een liefdesrelatie eindigt, wanneer iemand zich niet klaar voelt om verder te gaan en samen te blijven met de ander, zijn er geen redenen die er toe doen, noch zwangerschappen die iets kunnen voortzetten dat tot een einde is gekomen. Integendeel, het kan juist de komst van een kind zijn die nare gevoelens en ruzies veroorzaakt, wat leidt tot de scheiding van twee mensen. Niet zelden horen we van geliefden die het oneens zijn over de kwestie kinderen en die zo met elkaar botsen dat ze besluiten uit elkaar te gaan. De vrouw uit dit verhaal bevond zich in een dergelijke situatie en stelde zichzelf vragen over de achternaam die ze aan het toekomstige kind wilde geven.

In een bericht op Reddit vertelde de aanstaande moeder hoe haar relatie was beëindigd juist vanwege de zwangerschap. De inmiddels ex-vriend, die helemaal geen kinderwens had, had zich laten steriliseren, maar desondanks was zijn partner zwanger geraakt. De reactie van de man was niet bepaald positief op het nieuws van de zwangerschap, zoals de schrijfster van het bericht vertelde: "Hij probeerde me te overtuigen om een abortus te laten plegen, maar ik weigerde en hij blokkeerde me en verdween uit mijn leven. 

Dus bleef ze alleen achter, met nog een dochter om voor te zorgen en een kleintje op komst.

Advertisement

Het dilemma van een moeder...

Greyerbaby/Needpix

De moeilijkheden voor een alleenstaande moeder zijn niet gering, degenen die een partner aan hun zijde hebben kunnen zich dat nauwelijks voorstellen, maar wat de vrouw zorgen baarde was ook de achternaam die de baby zou krijgen. "Ik ben gescheiden, ik heb een dochter van mijn ex-man en ik heb zijn achternaam gehouden - vertelde de vrouw - Het was de achternaam van onze dochter, dus ik ben niet teruggekeerd naar mijn meisjesnaam. Nu ik in verwachting ben van mijn tweede kind, wil ik hem graag mijn achternaam geven, die hetzelfde is als die van mijn ex-man, ik vind niet dat ik hem er bij betrek, maar heb ik het mis om er zelfs maar aan te denken om hem naar hem te willen noemen, ook al is hij niet de vader?". 

Een dilemma dat verwarring veroorzaakte in de gedachten van de toekomstige moeder en waarvoor ze besloot het internet om advies te vragen. De ex-vriend en vader van de baby wilde er niets van weten om vader te zijn, ze had de achternaam van haar ex-man behouden en overwoog deze aan het kind te geven dat niet zijn zoon was: een vreemd of begrijpelijk idee?

De reacties van de gebruikers lieten niet lang op zich wachten.

Het kind de achternaam van de ex-man geven, ook al is hij niet de vader?

Een ingewikkelde kwestie, waarbij een mening van buitenaf een grote hulp zou zijn geweest. Mensen reageerden op het verzoek van de aanstaande moeder. Sommigen vonden de keuze een beetje vreemd, terwijl velen, na analyse van de situatie, stelden dat het heel normaal was om zo'n keuze te maken. Onze hoofdpersoon had haar achternaam als getrouwde vrouw gehouden, die in alle opzichten en juridisch de hare was, en ze wilde dat haar tweede kind ook die naam zou dragen. Het is ook jouw naam en je doet er niets verkeerds aan om hem te gebruiken - vond iemand - ik vind dat je je niet zo druk moet maken over je keuze”. 

Een gedachte waar veel anderen het mee eens waren, met het argument dat de vrouw zich niet zomaar een achternaam toe-eigende, maar alleen de achternaam gebruikte die ze zelf al jaren droeg: waarom zoveel bezwaren? Misschien, zoals ze zelf had gespeculeerd, had ze uit eerlijkheid haar ex-man kunnen waarschuwen, maar het was zeker niet essentieel.

Wat vind jij?

Source:

Reddit

Advertisement