Ze vinden een oude piano van hun grootmoeder en willen er vanaf: hij was ruim 20.000 euro waard

Janine image
door Janine

29 April 2024

Advertisement

De huizen van grootouders zijn vol schatten. Ze bevatten verhalen, herinneringen, foto's uit vervlogen tijden en vaak ook voorwerpen van onschatbare waarde die misschien niet als zodanig worden beschouwd en die zonder al te veel aarzeling dreigen te worden weggegooid. Dat stond op het punt te gebeuren in het verhaal dat we je willen vertellen.

Advertisement

De huizen van grootouders zijn vol schatten...

Circe Denyer/Needpix

Wanneer iemand overlijdt, of wanneer hij of zij naar een nieuw huis of een zorginstelling moet verhuizen, is het normaal dat familieleden het huis waarin ze woonden leeghalen, misschien om het te verkopen, of om het op te knappen en wat ruimte vrij te maken. Het zal velen van ons zijn overkomen om het oude huis van bejaarde ouders of grootouders leeg te halen, mensen die er vele jaren hebben gewoond, die voorwerpen en kleding hebben bewaard, misschien zelfs verzameld - helaas hebben velen de gewoonte om niets weg te gooien - en de verschillende kamers met duizend dingen hebben gevuld. Juist op deze momenten komen we in aanraking met min of meer belangrijke erfstukken en moeten we oppassen dat we dingen niet wegdoen zonder eerst de waarde ervan te begrijpen.

In het verhaal dat we je gaan vertellen stond een familie uit Rouen op het punt een soortgelijke fout te maken, maar gelukkig beseften ze op tijd wat ze aan het doen waren. Het begon allemaal toen een grootmoeder haar huis verliet om naar een bejaardentehuis te verhuizen. De kleinkinderen, die het huis in bezit hadden gekregen, waren de kamers aan het herschikken en waren van plan ruimte vrij te maken in de verschillende ruimtes. In een daarvan stond een oude mahoniehouten piano en deze wilden ze “wegdoen”, aangezien het een van de grootste meubelstukken was. Om dit te doen, vroegen ze om de taxatie ervan – die ongeveer 800 euro bedroeg – en hebben het geveild in een speciale faciliteit.

Na 6 maanden had nog niemand interesse getoond, waardoor het object terugkwam bij de rechtmatige eigenaren. Ze hadden ze geen mogelijkheid om zo'n familiestuk te plaatsen en ze waren bereid het aan de plaatselijke muziekschool te schenken, zonder te weten dat ze op het punt stonden iets ongelooflijk belangrijks en van grote waarde op te geven.

Advertisement

Er zat een belangrijke geschiedenis achter de piano

Linh San/Pexels

Volgens wat de familie zei, was het de twijfel die bij een van hen opkwam die een nieuw licht op de zaak wierp. Een oom voelde dat er iets niet duidelijk was en besloot de piano te laten analyseren door deskundigen, die na controle van het serienummer de geschiedenis ervan konden reconstrueren. De piano was heel oud en behoorde toe aan Isaac Strauss, een Franse componist en dirigent die in 1800 leefde. De ontdekking van deze details uit het verleden gaf prestige aan de antieke piano.

Het mahoniehouten voorwerp was dus niet langer een eenvoudig instrument om weg te doen, misschien versleten, stoffig en waar weinig aandacht aan werd besteed, maar het was een herinnering aan lang vervlogen tijden, een getuigenis van een belangrijke historische periode, ook op muzikaal vlak, en kon zeker niet "verkocht" worden. De geschiedenis ervan en het feit dat het toebehoorde aan een persoon als Strauss hebben de geldwaarde ervan enorm vergroot.

Zo begreep de familie in kwestie dat ze iets van groot belang in handen hadden wat zeker geen 800 euro waard kon zijn, maar veel meer. De waarde ervan werd vervolgens geschat tussen de 20.000 en 25.000 euro en de kleinkinderen van de oudere vrouw besloten het te restaureren en te koop aan te bieden, zodat het beschikbaar was voor kenners en verzamelaars.

Een onschatbare waarde...

Het gebeurt vaker dat we de schoonheid en het belang onderschatten van een voorwerp dat bij toeval in het oude huis van onze grootouders wordt gevonden. Er kunnen veel memorabilia zijn, klein, groot, min of meer oud, en het belangrijkste is om niet meteen te denken om het weg te doen, maar om eerst te controleren, om te begrijpen wat het is en wat je daadwerkelijk in handen hebt.

Heb jij ooit iets gevonden waar je weinig belang aan hechtte, maar later ontdekte dat het van grote waarde was?

Advertisement