"Mijn schoonmoeder vroeg ons een kinderstoel te kopen om onze zoon van de kleuterschool te halen: ik maakte bezwaar"

Janine image
door Janine

15 Mei 2024

Advertisement

Wanneer er een kind komt, is het normaal om op alle mogelijke manieren te proberen een evenwicht te vinden, de taken tussen man en vrouw te verdelen, al het mogelijke te doen om de uitgaven onder controle te houden zonder belangrijke dingen op te geven en om de kleine zo goed mogelijk te managen, zelfs als je aan het werk bent en misschien de grootouders om hulp vraagt. Is het altijd juist om dat te doen? Het is niet gezegd dat grootouders positief reageren op zo'n verzoek.

Advertisement

Het begon allemaal met de aankoop van een autostoeltje...

Kampus Production/Pexels

Het zal velen van ons overkomen zijn dat we de hulp van een moeder, een vader of onze schoonouders hebben gevraagd om ons kind van de kleuterschool te halen, 's middags bij hem te blijven en voor hem te zorgen voordat de ouders terugkomen. Het is waar dat er veel professionele figuren zijn die voor deze momenten kunnen zorgen, maar het is net zo realistisch dat het voor veel stellen onmogelijk is om alles financieel rond te krijgen. Als men niet de middelen heeft om iemand in dienst te nemen, is het logisch om zich tot dierbaren te wenden. Het is echter niet vanzelfsprekend dat iedereen bereid is om de nodige steun te geven. Het is precies vanuit dit dilemma dat het verhaal dat we je nu gaan vertellen begint. 

Een moeder vertelde over het probleem dat ontstond met haar schoonmoeder - en grootmoeder van haar kind - op Reddit. De gebeurtenis kwam voort uit de behoefte om wat hulp te hebben bij de kleine. "We hebben een jongetje van 19 maanden dat drie keer per week naar de crèche gaat”, zei de vrouw. "Meestal haalt mijn 78-jarige oma hem op van school. Ze blijft bij hem als wij nog aan het werk zijn en om haar te helpen heb ik bijgedragen aan de aanschaf van een kinderstoel voor in haar auto. Mijn schoonmoeder, die 63 is, zorgt daarentegen niet vaak voor haar kleinzoon", vervolgt de vrouw, "ze zegt dat ze niet wil dat het huis een rommeltje wordt, laat staan dat er voorwerpen in haar auto verspreid liggen. 

Om deze reden en ook omdat ze minder beschikbaar is, doet de moeder in kwestie alleen in heel speciale gevallen een beroep op haar schoonmoeder en is zij haar laatste alternatief.

Advertisement

Vragen om hulp, onder welke voorwaarden?

RDNE Stock project/Pexels

Zoals verwacht komt in ieders leven vroeg of laat de tijd om zich tot degenen te wenden die we nooit om hulp hadden willen vragen. En dus moest de auteur van het bericht de moeder van haar man vragen om hun kind op te halen van de crèche. De overgrootmoeder was niet beschikbaar vanwege andere verplichtingen, dus er zat niets anders op dan het haar te vragen. Omdat de schoonmoeder geen autostoeltje had, werd dit object van de ene auto naar de andere doorgegeven en begon de discussie. Wat deze moeder boos maakte, was iets heel specifieks.

"Mijn man vroeg me naar het model van het stoeltje dat mijn grootmoeder gebruikt als ze onze zoon gaat ophalen - schreef de auteur van het bericht - zodat hij er een voor zijn moeder kon kopen. Ik weigerde het hem te vertellen. k ben ervan overtuigd dat het aan haar is om het juiste model te zoeken en er op eigen kosten een te kopen. Mijn man vindt dat ik onredelijk ben, maar ben ik echt verkeerd bezig als ik hem niet help om een autostoel voor mijn schoonmoeder te kopen? 

De gebruikers reageerden onmiddellijk: met wie zullen ze het eens zijn?

Wie heeft gelijk of ongelijk?

Gebruikers van de community twijfelden er niet aan: de schoonmoeder had gelijk en de moeder die stoom afblies had ongelijk. Het kind was van hen, de verantwoordelijkheid was van hen, evenals de kosten. Denken dat je taken en alles wat een kind aangaat, aan anderen kunt overdragen, is verkeerd. Het is oké om hulp te vragen, het is oké om steun te vinden van dierbaren, maar het is niet normaal dat we zulke eisen stellen.

“Ik ben een moeder en ik zal die ouders die een kind op de wereld zetten en zichzelf ervan overtuigen dat de grootouders er ook automatisch verantwoordelijk voor zijn, nooit begrijpen – zo lezen we in een commentaar – zowel voor de tijd die ze aan hen besteden als vanuit economisch oogpunt. Ik heb altijd persoonlijk voor de kosten van mijn dochter gezorgd."

In de praktijk was de belangrijkste fout die de vrouw maakte voor degenen die het bericht lazen, dat ze niet alleen dacht aan het vragen om gratis hulp van haar schoonmoeder – of haar eigen bijna tachtigjarige oma – maar ook verwachtte dat ze iets zou aanschaffen waarvan we allemaal weten dat het erg duur is. Wat vind je van het verhaal en de reactie van de mensen?

Source:

Reddit

Advertisement