Dit vreemde fenomeen vindt plaats na een aardbeving, maar er zijn maar weinig mensen die hier bekend mee zijn... - BekijkDezeVideo.nl
x
Dit vreemde fenomeen vindt plaats na…
Het leek op een normale vangst, maar kijk wat ze aantroffen in hun net! Haar mama is zwanger en haar dochter imiteert haar manier van lopen: hilarisch!

Dit vreemde fenomeen vindt plaats na een aardbeving, maar er zijn maar weinig mensen die hier bekend mee zijn...

18 November 2016 • Door Sarah Nichele
13.965
Advertisement

Er bestaat een fenomeen dat volgt na een aardbeving: namelijk het vloeibaar worden van de grond. Dit fenomeen is afhankelijk van het type grond dat wordt getroffen door de aardbeving. Dit fenomeen vindt plaats als een sediment wordt onderworpen aan intense trillingen en druk waardoor het zijn consistentie verliest en vloeibaar wordt. Het fenomeen doet zich veelal voor in een gebieden die rijk zijn aan klei, zand en water, ook als het gebied zich op 40 km van het epicentrum van de aardbeving bevindt.


Hieronder zie je een simulatie van het vloeibaar worden van de grond na een aardbeving.

Om de natuurkunde achter dit fenomeen te begrijpen, kun je een emmer tot aan de rand vullen met nat zand. Plaats vervolgens een steen op de oppervlakte en tik tegen de emmer om de trillingen van een aardbeving te simuleren. Je zult zien dat het zand wordt getransformeerd in een slijmerige substantie en veel vloeibaarder is dan voorheen.

Dit is dus wat er gebeurt met een waterrijke bodem. Het fenomeen doet zich voor na intense aardbevingen en zorgt voor een nog gecompliceerdere situatie voor de getroffen bevolking.

De video hierboven is gemaak in Fermo, een plaats in de provincie Marche, die werd getroffen door de aardbeving die plaatsvond in Midden-Italië.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt