We hebben allemaal dit "onkruid" in de tuin, maar slechts weinigen kennen zijn ongelooflijke eigenschappen

Janine image
door Janine

08 April 2019

We hebben allemaal dit "onkruid" in de tuin, maar slechts weinigen kennen zijn ongelooflijke eigenschappen
Advertisement

Goede voeding is een integraal onderdeel van een gezonde levensstijl, maar op dit gebied is er nog zoveel te ontdekken en te experimenteren. Dagelijks vinden voedingsdeskundigen en onderzoekers iets nieuws, vooral in de fytologische wereld. Steeds meer mensen kiezen ervoor hun dieet te verrijken of zelfs volledig te baseren op de inname van plantenvariëteiten van de meest voorkomende tot soorten waarvan de gunstige eigenschappen pas nu bekend zijn.

Advertisement
Frank Vincentz/Wikimedia

Frank Vincentz/Wikimedia

Een emblematisch geval is dat van de portulaca oleracea (postelein), schijnbaar een spontane plant die in de tuin kan groeien, die verschillende voordelen voor de gezondheid heeft. Het is wijdverspreid in Amerika, Australië, Canada, Europa en Zuid-Afrika, het ziet er niet bijzonder uitnodigend uit en zelfs het Amerikaanse ministerie van landbouw classificeert het als "onkruid". Als je de aanvankelijke scepsis echter overwint, zijn de voordelen ongelooflijk, omdat deze plant eigenlijk een echt "superfood" is, rijk aan voedingsstoffen voor het welzijn van het lichaam.

Advertisement
Harry Rose/Flickr

Harry Rose/Flickr

De plantensoort vestigt zich geleidelijk ook in restaurants als voorbereidingsbasis voor heerlijke gerechten. Wat het meest verbaast, naast de vitamines en mineralen, is de goede smaak, ideaal om veel gerechten met smaak te verrijken, om zowel gekookt als rauw te consumeren. In detail bevat één portie postelein Omega3, ongeveer 28 mg calcium, 19 mg magnesium, 212 mg kalium en 19 mg fosfor. Alsof dat nog niet genoeg is, bevat 100 gram van het product 12,2 mg vitamine E, 19 mg bèta-caroteen, ongeveer 26 mg vitamine C en 14 mg glutathion.

Mokkie/Wikimedia

Mokkie/Wikimedia

De effecten op het lichaam kunnen een regulerende werking hebben op de bloeddruk met een verlaging van matige hypertensie, het is goed voor het cardiovasculaire systeem en een meer resistent immuunsysteem. Postelein heeft ook het vermogen om het glucosegehalte in het bloed te reguleren, wat nuttig is in geval van diabetes, en tenslotte is het een echte remedie tegen hoofdpijn.

Dit zijn slechts enkele van de voordelen die zijn getest en ontdekt door recent onderzoek, maar binnenkort zullen ongetwijfeld andere toepassingen worden benadrukt, niet alleen in de voedingssector, maar ook op het gebied van farmacologie. Wie deze zaailing in zijn tuin vindt, zou er goed aan doen om twee keer na te denken voordat hij het weggooit.

Advertisement