Waarom trilt ons ooglid en waarom hebben we er geen controle over? Enkele verklaringen. - BekijkDezeVideo.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Waarom trilt ons ooglid en waarom hebben…
Als je meer dan 6 dieren in de afbeelding kunt zien, heb je misschien een bovengemiddelde intelligentie 22 mogelijkheden van Windows toetsen die je tot nu toe nog niet wist

Waarom trilt ons ooglid en waarom hebben we er geen controle over? Enkele verklaringen.

3.550
Advertisement

Het ooglid dat ineens begint te trillen zonder dat we het kunnen stoppen gebeurt iedereen weleens. Soms komt dat vreemde gevoel, dat niet te vaak zou moeten voorkomen, ook op andere lichaamsdelen voor, zoals de mondhoek of een andere spier, en stopt ook ineens weer na een paar seconden.

Als deze spiercontractie vaker voorkomt, zouden er verschillende redenen voor dit fenomeen kunnen zijn.

Dit vertellen de artsen.

Omslagfoto: AJC1/FlickrCraige Moore/FlickrMaxpixel

Oogspasmen komen redelijk vaak voor: meestal af en toe maar soms kunnen ze maandenlang aanhouden.

 

 

Deze trillingen, myokymie genoemd, kunnen zowel bij het ooglidgebied als het onderste ooglid voorkomen. Ze kunnen door verschillende factoren veroorzaakt worden, waaronder:

Stress: als we gestresst zijn laat ons lichaam dat op verschillende manieren weten, bijvoorbeeld door de spierspasme van het ooglid, vooral als je oogproblemen hebt.

Fysieke en mentale vermoeidheid: Gebrek aan slaap speelt een cruciale rol bij het optreden van trillingen.

Oogvermoeidheid: overmatige vermoeidheid kan oogspasmen veroorzaken. Aanbevolen wordt een bezoek aan de oogarts om te controleren of je een andere bril moet (of er één moet gaan dragen).

Misbruik van caffeine en alcohol: het drinken van veel koffie en alcoholische dranken kan trillende oogleden veroorzaken. Het verminderen hiervan kan dit ongemak voorkomen.

Droge ogen: droge ogen komt vooral bij oudere mensen voor, bij mensen die veel medicijnen gebruiken, wie lange tijd achter de PC werkt of wie contactlenzen draagt. Probeer het oog te druppelen om oogtrillingen te voorkomen.

Voedingsonevenwichtigheden: aan de basis van dit ongemak staat ook een tekort aan enkele voedingsstoffen.

Allergieën: overmatig tranen, jeuk en het wrijven in de ogen door allergieën kunnen de hoeveelheid histamine verhogen, dat weer spasmen veroorzaakt.

Over het algemeen hoeven we ons geen zorgen te maken wanneer het ooglid, of elke andere spier, ineens begint te trillen. Wanneer het gebeurt probeer dan eens na te gaan of het door een bepaalde levensstijl zou kunnen komen. Het is niet mogelijk de spasmen meteen te stoppen, behalve een routine aanvaarden die verenigbaar is met een goede gezondheidstoestand.

Wees voorzichtig om deze milde tic niet te verwarren met andere ernstiger problemen, zoals blepharospasme (onvrijwillige en herhaalde ooglid sluiting) en hemi-faciale spasme.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

x

Log alsjeblieft in om een video te uploaden

Registreer je met Facebook in twee eenvoudige stappen!
(We gebruiken Facebook enkel om de registratie te versnellen we plaatsen NIKS op jouw tijdslijn)

Login met Facebook

Vond je de video leuk?

Klik op "vind ik leuk" om op de hoogste te blijven en niet de beste video's te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt