Wat zie je afgebeeld op deze foto? Als je denkt dat het 's nachts een zee is, moet je het wat beter bekijken

Janine image
door Janine

09 Augustus 2023

Wat zie je afgebeeld op deze foto? Als je denkt dat het 's nachts een zee is, moet je het wat beter bekijken
Advertisement

Spelletjes zijn een bron van vermaak voor jong en oud. Er zijn veel verschillende soorten en in alle moeilijkheden. Hoewel de komst van de technologie het speelse tijdverdrijf steeds meer heeft "verschoven" naar videogames en dus naar consoles en computers, blijven de meer klassieke spelletjes bestaan. Of nog beter, die dat helemaal niet zijn.

Voor alle duidelijkheid: er was eens een tijd dat je plezier kon hebben en van alles een spel kon maken. De kracht van de verbeelding was het krachtigste middel waarover kinderen en tieners beschikten: een eenvoudig krijtje kon leven geven aan de meest uiteenlopende vormen van vermaak, zoals het beroemde "hinkelspel" of iets dergelijks. In dit geval worden we niet geconfronteerd met iets dat te ver verwijderd is van het gebruik van een beetje vindingrijkheid. Deze keer moeten we echter begrijpen wat we voor ons hebben door onze zintuigen te “verruimen”.

via Twitter

Optische illusie of mentale associatie?

Optische illusie of mentale associatie?

Gabriel Frank/Pexels - Not the actual photo

Geef toe, je hebt niets anders kunnen zien dan een kalme zee die op een goudkleurig strand breekt, de lucht met het licht van een paar sterren, de duisternis die het hele tafereel verhult. Toch is dat helemaal niet het geval.

We geven je een klein advies: probeer je een beetje los te maken van de afbeelding, probeer het in zijn "geheel" te zien.

Neem even wat afstand en staar nog eens naar de foto in kwestie, je vindt hem duidelijk zichtbaar hieronder.

Advertisement

Uitleg/oplossing quiz

Heb je een idee wat het zou kunnen zijn? Wat “verbergt” de afbeelding? Wat stelt het eigenlijk voor?

Het antwoord zal je misschien verbazen, we zijn er eigenlijk vrij zeker van dat dit het geval zal zijn. Want welk landschap of welke omgeving je ook in je hoofd hebt zien ontstaan, het is niet de oplossing. En dan hebben we het niet eens over een echte quiz.

De afbeelding die we je hebben voorgelegd, is in feite een simpele foto van een veel voorkomend object dat we praktisch allemaal bezitten: het is het spatbord van een auto die beschadigd is! Zie je het nu? Een spatbord waarvan een onderdeel ontbreekt, kapot gegaan bij een ongeval; daaronder zie je gewoon de grond met een paar stenen.

Het is ongelooflijk hoe onze hersenen ook kunnen worden misleid door een mentale associatie: aangezien we veel meer gewend zijn om het beeld van een zee te zien dan een door een ongeluk beschadigd spatbord, hebben we meteen de illusie dat we correct vastleggen wat we zien, maar niet deze keer. Zag jij wat het was?

Advertisement